Искането по делото постъпи във ВАС в понеделник, 25 юли

...
Искането по делото постъпи във ВАС в понеделник, 25 юли
Коментари Харесай

ВАС: БАБХ да допусне незабавно „Евролаб 2011“ до ГКПП ”Капитан Андреево”

Искането по делото постъпи във Върховен административен съд в понеделник, 25 юли и е за пояснение на правосъдния акт, с който Върховен административен съд дефинира неотложно и абсолютно да бъдат прекъснати дейностите на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на чиновници на „ Евролаб 2011 “ ЕООД да правят товаро-разтоварна активност на граничния пункт и да извършват функционалностите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 година

Предмет на обжалване по дело № 6328 от 2022 година пред Върховен административен съд са били дейностите на администрацията на БАБХ и тяхната основателност. Извън този предмет са притежаваните от „ Евролаб 2011 “ ЕООД права и техния размер. В случая съдът е разпоредил да бъдат прекъснати само неоснователни дейности на органи и длъжностни лица на БАБХ, с които се препятства активността на сдружението като оператор по товаро-разтоварна активност по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 година

Съгласно член 15, пар.1, б. „ В “ от цитирания правилник операторите са задължени да дават на чиновниците на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен надзор. Предоставянето на достъп до стоките на вносителите несъмнено включва товаро-разтоварна активност. БАБХ не може сама да дава стоката пред себе си.

Относно настояването на пояснение висшите магистрати одобряват, че не е налице неизясненост, че би трябвало неотложно да бъдат прекъснати неоснователните дейности от страна на БАБХ, изразяващи се в недопускането на чиновници на „ Евролаб 2011 “ ЕООД да правят активността си на оператор по товарене и разтоварване по смисъла на еврорегламента.

В настояването до съда БАБХ моли и за пояснение по отношение на това по какъв начин определението на Върховен административен съд би трябвало да се ползва по отношение на останалите оператори на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, които към 20 май т. година са общо 20 сдружения.

Върховните магистрати обаче са безапелационни, че определението от 19 юли по административно дело № 6328 от 2022 година не визира правата и отговорностите на трети лица, които извършват функционалностите на оператори по товаро-разтоварна активност на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Защитата против възможни позволени по отношение на такива лица нарушавания не е предмет на производството, което се е развило пред Върховен административен съд. Съответно техните права не могат да бъдат предявявани от искателя БАБХ, за която те са „ непознати права “.

Даването на инструкции по осъществяването на влезнал в действие правосъден акт, каквото се цели с актуалното искане за пояснение, е отвън пълномощията на съда. Поради това настояването се явява безпричинно.

Определението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР