„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две

...
„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две
Коментари Харесай

Кирил Ананиев обясни за ръста на заплатите на медицинските сестри

„ Искането на медицинските сестри за заплащане в размер на две минимални работни заплати ще надвиши главната заплата на лекарите, които работят в болниците”, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по bTV във връзка настояването на протестиращите медицински сестри.

Според него такова развиване може да докара до напрежение сред гилдиите на здравните служащи.

„ Министърът на опазването на здравето не усилва заплатите”, съобщи Ананиев и означи, че неговата работа е да сътвори условия отпусканите от министерството средства да се разпределят заслужено в болничните заведения.

Медицинските сестри би трябвало да насочат своите претенции към управленията на лечебните заведения, с които са сключили трудови контракти и са техни работодатели, съобщи Ананиев, който е безапелационен, че това „ не е прекачване на топката”, както го упрекват някои от протестиращите здравни служащи.

Министърът разяснява и започващия през днешния ден безсрочния митинг пред Министерството на здравеопазването на пациентите, очакващи белодробна трансплантации.

Те упрекнаха министерството на опазването на здравето в индиферентност, защото след приключването на контракта с Университетската болница във Виена през май 2017 година, нито един българин към този момент няма опция да бъде трансплантиран и желаеха оставката на Ананиев.

„ Всички трансплантационни центрове в Европа отхвърлят да правят трансплантации на непознати жители, защото няма трупни донори”, съобщи здравният министър по тази тематика.

Той уточни, че е направил предложение за смяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица болести отвън наложителното здравно обезпечаване, в това число и трансплантациите.

„ Това ще даде опция на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове отвън Европа – в Съединени американски щати, Русия, Украйна и Китай”, изясни здравният министър. Той счита, че смяната ще мине публично разискване и до две седмици ще бъде реалност.

„ Няма да е елементарно, само че няма да се откажем.

Това е краткосрочната мярка, която ще реши проблемите на хората, които се нуждаят от трансплантации ", съобщи министърът, който означи, че казусът към този момент е съществувал, когато неговият екип е влезнал в министерството.

Що се отнася до сумата от 50 млн. лв., които държавното управление отпусна за лечебните заведения през април и за които министър председателят Борисов съобщи, че би трябвало да бъде питан здравният министър, Кирил Ананиев уточни, че те са преведени на лечебните заведения, само че това не значи, че са преведени непосредствено в сметките на здравните служащи.

Това е работа на управленията им. 36 млн. лв. са били отпуснати за финансиране на лекуване на болести отвън покритието на НЗОК, Спешна помощ и психиатрични лечебни заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР