Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две

...
Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Медицинските сестри искат по-високи заплати от тези на лекарите

Искането на медицинските сестри за заплащане в размер на две минимални работни заплати ще надвиши главната заплата на лекарите, които работят в лечебните заведения. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в студиото на „ Тази заран ” по bTV.

Той съобщи, че министърът на опазването на здравето не усилва заплатите и че неговата работа е да основава условия отпусканите от министерството средства да се разпределят заслужено в болничните заведения, като добави, че медицинските сестри би трябвало да насочат своите претенции към управленията на лечебните заведения, с които са сключили трудови контракти и са техни работодатели.

Здравният министър съобщи, че осъществяването на настояванията на сестрите може докара до напрежение сред гилдиите на здравните служащи.

Ананиев разяснява и митинга на пациентите, нуждаещи се от белодробни трансплантации, пред здравното министерство, като съобщи, че всички трансплантационни центрове в Европа отхвърлят да правят трансплантации на непознати жители, защото няма трупни донори.

„ Добрата вест е, че направих предложение за смяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица болести отвън наложителното здравно обезпечаване, в това число и трансплантациите. Това ще даде опция на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове отвън Европа – в Съединени американски щати, Русия, Украйна и Китай ”, съобщи здравния министър.

Той се надява, че препоръчаната смяна ще мине публично разискване и до две седмици ще бъде действителност.

Министърът даде обяснения и за сумата от 50 милиона лв., които държавното управление отпусна за лечебните заведения през април, като съобщи, че парите са били преведени на лечебните заведения, само че техните управления решавали по какъв начин тъкмо да бъдат употребявани. Той изясни, че 36 млн. от средствата са били дадени за финансиране на лекувания на болести отвън покритието на НЗОК, Спешна помощ и психиатрични лечебни заведения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР