Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120

...
Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120
Коментари Харесай

Лекарският съюз не иска сестрите да вземат повече от лекарите, не е съгласен и с фелдшерите

Искането на част от експертите по здравни грижи за 1120 лв. начална съществена заплата не е съпоставимо с действителните условия в част от лечебните заведения у нас. Това декларира в своя публична позиция Българският лекарски съюз (БЛС).
Позицията касае съответно медицинските сестри, като има увещание, че " БЛС уважа и цени труда на всички лекари и здравни служащи ", само че трябвало да се има поради, че лекари стартират със стартова заплата под 1000 лв.. " Още повече - от години трудът на нашите сътрудници, които работят в РЗИ в страната, е оценен на сума близка до минималната работна заплата - унизително ниско възнаграждение, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без обучение хора ", споделят от съюза.
Съсловната организация се афишира и срещу това " една здравна сестра стартира да получава по-голямо заплащане от това на шеф поделение ", тъй като ще последва основаване на напрежение. " Очакваме взаимната методика за заслужено образуване на заплатите, която следва да се изготви от протестиращите експерти по здравни грижи взаимно с специалистите на здравното министерство ", споделят още от БЛС.
Лекарският съюз не е изключително склонен и с настояването на фелдшерите да имат лична съсловна организация. " Общото сред другите експерти, членове на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) е, че всички те извършват назначения на доктор и той е този, който носи отговорността за лекуването и всички дейности по отношение на пациента. Разширявайки кръга на хора, които имат независими практики, това значи, че би трябвало да се поемат отговорности. Тези дни неведнъж беше казано, че съединението прави силата. Заявената подготвеност за ефикасни митинги обаче ще ощети най-много пациентите ", аргументират се лекарите.
Според БЛС в случай че експертите по здравни грижи изпълнят заканите за ефикасни митинги, това ще докара до нагнетяване на напрежението в бранша и до опълчване на обособените звена в лечебните заведения. От БЛС са на мнение, че времето за митинги не е в този момент, а когато се гласоподават бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните служащи в България е огромен и той се задълбочава, само че решаването му не може да стане посредством митинги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР