Искането е на Върховния съд на Обединеното кралство Съветът на

...
Искането е на Върховния съд на Обединеното кралство Съветът на
Коментари Харесай

Съветът на ЕС ще се произнесе по дело за промяна на пола и пенсионирането на лицето

Искането е на Върховния съд на Обединеното кралство

Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да се произнесе по дело за смяна на пола и свързаната с нея опция за разпределяне на пенсия за прослужено време на съответното лице. MB е трансджендър, трансформирал пола си от мъжки на женски. От 1974 година е имал подписан брак с жена, само че през 1995 година се е подложил на интервенция за смяна на пола. През 2008 година е навършил 60-годишна възраст, която е законово откритата в Обединеното кралство пенсионна възраст за дами. MB подал искане за приемане като жена на държавна пенсия за застрахователен стаж и възраст. Искането е отхвърлено, защото лицето не е минало през плануванаъа в закона процедура за признание на смяната на пола. Поради това той продължава да бъде считан за мъж според националното право.
MB взема решение да не подава искане за джендър признание според съществувалата тогава в националното право процедура, защото едно от изискванията за сходно юридическо признание е лицето да бъде " несемейно ". По това време в Обединеното кралство бракът сред лица от еднакъв пол към момента не е позволен, заради което е трябвало бракът да бъде анулиран, на което МВ и брачната половинка не са били съгласни.
Чрез запитването Върховният съд на Обединеното кралство желае да откри в подтекста на дадената фактическа конюнктура дали изискването лицето да бъде несемейно опонира на възбраната в Директива 79/7/ЕИО2 за дискриминация, учредена на пола, в областта на общественото обезпечаване. Казусът е забавен и от позиция на осигурителното право и свързани с него последствия на сходен жанр лица.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР