Искане за равно заплащане свали втория по големина град във Великобритания. Други са на ръба

...
Бирмингам - най-големият британски град след Лондон - е в
Коментари Харесай

Бирмингам - най-големият британски град след Лондон - е в тежко финансово положение.

Градският съвет е един от нарастващия брой местни правителствени органи в Обединеното кралство, които правят или обмислят болезнени съкращения на разходите в резултат на недостатъчни средства.

Ефективният фалит на Бирмингам е уникално свързан със сериозни искове за обезщетения, които трябваше да плати на бивши служители жени, които в миналото са получавали по-малко заплащане от мъжете за подобна работа.

 Съветът на Бирмингам предоставя услуги за над един милион души. class= Съветът на Бирмингам предоставя услуги за над един милион души. Дарън Стейпълс/Блумбърг/Гети изображения

Но не е сам изправен пред сериозен недостиг на финансиране, което отчасти е симптом на дълбоки съкращения на разходите на централното правителство през последното десетилетие, което остави британските обществени услуги, включително училища и болници, в състояние на неизправност.

„Местното правителство е изправено пред перфектна буря“, каза Шарън Томпсън, заместник-председател на градския съвет на Бирмингам, в изявление, излъчено във вторник. „Подобно на съветите в цялата страна, ясно е, че този съвет е изправен пред безпрецедентни финансови предизвикателства, от огромни увеличения на търсенето на социални грижи за възрастни и драматични намаления на бизнеса [данъци], до въздействието на необузданата инфлация.“

Съветът каза, че ще трябва ефективно да обяви фалит, тъй като няма повече пари, за да покрие компенсациите, присъдени на бивши служители, които източват хазната му от години.

Това не му остави друга възможност, освен да издаде така нареченото известие по раздел 114, което означава, че ще трябва да спре всички разходи с изключение на основните услуги, като образование, жилища, социални грижи, събиране на отпадъци и поддръжка на пътища.

Как Бирмингам фалира

Томпсън обвини финансовите проблеми на Бирмингам отчасти върху неизплатената правна сметка от £760 милиона ($950 милиона), отнасяща се до исковете за равно заплащане, която е резултат от решение на Върховния съд през 2012 г. Сметката продължава да расте.

Първоначалният случай беше заведен от 174 бивши служители на съвета, всички с изключение на четири от които бяха жени.

Групата, включваща чистачи, готвачи и обслужващ персонал, твърди, че са им отказани бонуси и други плащания, направени на мъже, които вършат работа със същата стойност. Те твърдяха, че това нарушава клаузите за равенство в техните трудови договори съгласно Закона за равното заплащане от 1970 г. - и съдът се съгласи. Оттогава още стотици работници са направили подобни твърдения.

Съветът вече е изхарчил £1,1 милиарда ($1,4 милиарда) през последното десетилетие, за да уреди тези искове и сега очаква да има бюджетен дефицит от £87 милиона ($109 милиона) за финансовата 2023-24 година.

„[Законопроектът] е едно от най-големите предизвикателства, с които този съвет някога се е сблъсквал... Това означава, че ще има значително по-малко налични ресурси в бъдеще в сравнение с предишни години и ще трябва да пренаредим приоритетите къде харчим парите на данъкоплатците“, се казва в изявление от юни.

Още съвети в риск

Повечето райони на Англия имат две нива на местно управление, а именно окръжни съвети — които обхващат региони на страната като Уест Мидландс или Йоркшир — и областни, градски или квартални съвети.

Лондон, поради огромния размер на населението, има общински съвети, които контролират предоставянето на услуги за клъстер от квартали на града.

Съветите извличат по-голямата част от приходите си от данъци върху жителите и бизнеса, както и от субсидии за финансиране от централното правителство.

Наред с претенциите за равно заплащане и разходите за инсталиране на нова ИТ система, Томпсън от градския съвет на Бирмингам също обвини за падането на града „1 милиард паунда финансиране, отнето от последователни консервативни правителства“.

„Собственик Магазинер (L) предава на клиент ресто в банкноти от десет и двадесет лири стерлинги GBP в магазин в източен Лондон на 31 март 2023 г. (Снимка от Susannah Ireland / AFP) / ЗА ДА ОТИДЕТЕ С AFP ИСТОРИЯ ОТ Акшата КАПУР ( Снимка от SUSANNAH IRELAND/AFP чрез Getty Images) Susannah Ireland/AFP/Getty Images

Когато правителството на Обединеното Кралствоприе програма за строги икономии през 2010 г. по петите на световната финансова криза, то намали финансирането на местните съвети.

Според Националната сметна палата правителственото финансиране за местните власти в Англия е намаляло с повече от 50% между финансовите години 2010-11 и 2020-21.

В изявление Шон Дейвис, председател на Асоциацията на местното самоуправление, каза, че съветите са изправени пред недостиг на финансиране от почти 3 милиарда паунда (3,8 милиарда долара) през следващите две години „само за да запазят услугите неподвижни“.

„Правителството трябва да излезе с дългосрочен план за достатъчно финансиране на местните услуги“, добави той.

Говорител на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак каза пред репортери във вторник: „Ясно е, че местните съвети трябва да управляват собствените си бюджети.“

Няколко други местни съвета вече се обявиха в несъстоятелност през последните месеци - включително Кройдън, част от по-големия Лондон, и Уокинг, град на юг от столицата.

А Бирмингам едва ли ще е последният. Неотдавнашно проучване на Групата за специални интереси на общинските власти - лобистка група, представляваща 47 градски власти в Англия - установи, че 30% от нейните членове се притесняват, че те също са изправени пред риска от фалит през тази и следващата година.

„Системата за финансиране е напълно разбита“, каза председателят на SIGOMA в изявление миналия месец. „Съветите направиха чудеса през последните 13 години, но не е останало нищо.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР