Искане за оставка на Васил Василев и спешно изработване и

...
Искане за оставка на Васил Василев и спешно изработване и
Коментари Харесай

Движение за култура иска оставката на директора на Народния театър

Искане за оставка на Васил Василев и незабавно разработване и приемане на Закон за театралните изкуства в България ще внесат в Президентството, Министерския съвет и в Министерството на културата представители на „ Движение за просвета “, което бе основано по самодейност на режисьори и артисти. За това оповестява в персоналния си профил във Facebook режисьорът Лилия Абаджиева, един от създателите на Движението, написа " Площад Славейков ".

Исканията ще бъдат импортирани след протестно шествие, планувано за 16 март в 14 ч. и позволено от Столична община. Шествието ще стартира от Министерството на културата, ще премине край Президентството и ще завърши пред Министерския съвет.

В намерено писмо, адресирано до тези три институции, се споделя, че Движението за просвета е образувано във връзка „ разрушителната рецесия в Народния спектакъл: една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета, българското общество “.

Според основателите на организацията „ трагично явна става неналичието на нормативна база, съответна по отношение на креативните институции. Днес те са приравнени с индустриалните предприятия, чиновническите отделения и така нататък Без да подценяваме безстопанствен труд, твърдим, че творчеството в областта на изкуствата има прекомерно друг профил “.

Предлагаме ви цялостния текст на откритото писмо:

„ Уважаеми господа, ръководещи Републиката,

Движение за просвета се образува по силата на един мотив и една причина.

Поводът е разрушителната рецесия в Народния спектакъл: една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета, българското общество. Свеждането на креативния климат в Народния спектакъл до и под точката на замръзването изисква с наложителност незабавното подаване и приемане на оставката на господин Васил Василев, настоящия шеф на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори мъчно поправими рани в българската просвета.

Ние изрично отхвърляме опитите тази рецесия да бъде сведена до персонални спорове и ситуативни проблеми. Действията на „ служителя Александър Морфов “ (както е избран в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистота, натрупвана с десетилетия – повода за нашето консолидиране.

Драматично явна става неналичието на нормативна база, съответна по отношение на креативните институции. Днес те са приравнени с индустриалните предприятия, чиновническите отделения и така нататък Без да подценяваме безстопанствен труд, твърдим, че творчеството в областта на изкуствата има прекомерно друг профил.

Недоразуменията и недомислията стартират с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, метода на провеждането на състезанията, неналичието на какъвто и да било, с изключение на финансов, надзор над шефовете, отсъствието на всевъзможни критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекъсната една активност, злодейна по отношение на българската просвета, без значение дали нейният претекст е политически, професионален или следва от откровена непросветеност.

Уважаеми господа, ръководещи Републиката, ние се разгласяваме за основаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме незабавното разработване и приемане на съответен Закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите.

Декларираме, че никой от основателите на Движение за просвета няма предпочитание да заема какъвто и да бил управителен (министерски, управителен и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при основаването на нормативната база по силата на нашите пълномощия и експертните умения на работещите с нас, профилирани в трудовото и административното дело адвокати, финансисти, експерти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР