Искане към Еврокомисията подготвя България, в което настояваме да получим

...
Искане към Еврокомисията подготвя България, в което настояваме да получим
Коментари Харесай

Искаме авансово до 300 млн. от бъдещия бюджет на ЕС

Искане към Еврокомисията приготвя България, в което настояваме да получим предплатено средства от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Това да се случи няколко месеца преди да  настъпи новият програмен интервал,  обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на инспекцията на построяването на автомагистрала „ Европа “, която направи в компанията на премиера Бойко Борисов.

По думите на Дончев, по този начин може да се помогне за по-лекото излизане на страната ни от рецесията. Според вицепремиера, сходен метод може да бъде препоръчан и от други страни членки.

„ Ние предлагаме да се смени европейското законодателство. Парите, които би трябвало да стартираме да харчим от 2021 година, да имаме право да харчим 6-7 месеца по-рано ", изясни Дончев.

Става въпрос за сума сред 200 и 300 млн. евро, които да могат да бъдат вложени в обществени антикризисни ограничения за подкрепяне на хората и бизнеса още тази година.

Вицепремиерът уточни, че е изпратено писмо до Европейската комисия и с настояването европейските пари по Програмата за развиване на селските региони да се употребяват за подкрепяне на земеделието при сегашната рецесия. По негови думи се търси баланс на изразходваните средства сред тези от Европа и от държавния бюджет.

Томислав Дончев означи, че за момента плануваните средства за подкрепяне на бизнеса са в размер на към 5-6% от Брутният вътрешен продукт, а като се имат поради и тези, които ще се провиснал за възобновяване на стопанската система, след като пандемията отмине, ще стигнат 10-12% от Брутният вътрешен продукт.

„ Като виждам другите страни, изключвам тези, които могат да си печатат пари, останалите работят с сходни пакети ", добави вицепремиерът.

„ Целта е да се стигне до най-малките и най-уязвимите, с цел да им помогнем. Там границата сред стопанските индикатори и обществената злополука е доста къса. Готови сме и с други ограничения за този миг, когато доста страдат. После, когато стартира стопанското възобновяване, сме подготвени да оказваме помощ. Най-страшно е фабриките да затворят порти. После лишава месеци възобновяване на активността. В средносрочен проект белези за развиване има. Индустрията в България имат късмет даже за разширение в браншове като IT, машиностроене, фармация и всички промишлености, свързани с човешкото здраве ", е мнението на Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР