Исканата от САЩ цена за изтребителите F-16 Block 70 е

...
Исканата от САЩ цена за изтребителите F-16 Block 70 е
Коментари Харесай

Каракачанов призна, че американците искат неоправдано висока цена за F-16

Исканата от Съединени американски щати цена за изтребителите F-16 Block 70 е по-висока от предстоящото и то безпричинно. Това призна вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачано. Още преди седмица той разгласи, че договарянията с американците нямат необикновен прогрес и че главната цел на българския екип е да реализира по-добра цена за самолетите. Той не изключи опцията договарянията да се прекратят и да се премине към офертата на шведите от СААБ.
Когато ви кажат, че нещо коства 5 лв., а то действително коства 3 лв., обикновено е да кажеш: " Момчета, няма логичност, от кое място идва тази цена? На пазара всеки се пробва да спечели”, разяснява Каракачанов пред Нова тв. Той отхвърли да спомене съответно за какви суми и какви цени става дума и посочи, че договарянията все пак не престават.
Според информация на Медиапул обаче разминаването сред двете страни е съществено. В сектора се приказва за над половин милиард лв..
Именно поради тези разминавания е малко евентуално да се стигне до контракт с американското държавно управление през юли, каквито бяха предварителните планове на кабинета.
Каракачанов опита да изясни по какъв начин и от кое място цената може да бъде понижена. Не става въпрос че желаеме да понижим цената за сметка на качествата на самолета - да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и така нататък Ние приказваме за комплекта от качества, които един аероплан би трябвало да има. Има някои от съставените елементи, за които считаме, че цените могат да са по-ниски, посочи военният министър. И даде за образец езиковото образование на водачите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през образование в Съединени американски щати. Има ли смисъл още веднъж да заплаща страната за едно езиково образование, което значително ще бъде официално, зачуди се Каракачанов.
Има сходни такива нюанси, пера в плана за контракт, който се създава, които би трябвало да бъдат изпилени, тъй като е ненужно да бъде плащано от българския поданик, добави той.
По думите му доста е значимо да се посочи с америкавците разсроченото заплащане на изтребителите.
Още преди да стартират договарянията беше ясно, че желаната от България разсрочена скица ще бъде предмет на съществени диалози сред двете страни. Не е изключено при възможна договорка да се стигне и до държавен заем.
Ще се договаря и за така наречен индустриално съдействие. Правителството се надява " Локхийд Мартин " да построи център за образование на водачи във военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия, което ще бъде възобновено. Засега американската компания заяви, че ще отвори база за поддръжка и ремонт на изтребители в България, в случай че държавното управление закупи самолети F-16 Block 70.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР