Искаме засилен диалог с европейските институции, включително и по-сериозен мониторинг

...
Искаме засилен диалог с европейските институции, включително и по-сериозен мониторинг
Коментари Харесай

В Брюксел Гешев поискал засилен евромониториг за България

" Искаме засилен разговор с европейските институции, в това число и по-сериозен мониторинг в хода на съществуващия Механизъм за господство на закона или по някакъв метод, който се реши за верен, защото в България е сложено под сериозна заплаха върховенството на правото, разделението на управляващите и правата на индивида. " Това сподели пред публицисти в Брюксел основният прокурор Иван Гешев след чуването му от депутати от комисията LIBE в Европейския парламент. " Посланието ни е, че прокуратурата е извънредно обезпокоена, че през последните месеци съществено се заличава постигнатият прогрес след приемането на България в Европейския съюз по линия на върховенството на правото и правата на индивида ", добави той. 

Наблюдавала се и притеснителната наклонност за възобновление престъпността от началото на 90-те години.  " Освен корупцията се възраждат и други проблеми, жителите евентуално са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и доста други проблеми, които смятахме за решени ", сподели още обвинител номер едно.  " Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство би трябвало да има общи щабове по тези тематики. Министерство на вътрешните работи се пробва да изземе пълномощия на правосъдната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която считаме да водим, е против престъпността ", уточни Гешев. Прокуратурата е подготвена да взе участие в процеса на правосъдната промяна, добави той. 

" Имаме предпочитание за присъединяване в промяна. Не е почнала. Аз съм очевидец на всички промени от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, само че в никакъв случай не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите постоянно са трагични за правосъдната система. Целта е политическа. За страдание, допускам, че още веднъж ще е по този начин. Ние имаме предпочитание да участваме в тази промяна този път. В 10% от делата участва прокуратурата. 96% от тях са неоправдателни присъди. Приемаме, че тук сме отговорни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за правосъдна промяна, само че всичко се подчертава върху прокуратурата. Проблемът е в Министерство на вътрешните работи, което би трябвало да се реформира. И в съда, който също би трябвало да се реформира ", счита Гешев. 

Той съобщи, че решението на Конституционният съд било доста ясно - основният прокурор може да бъде разследван.  " Отчетността на основния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, отчетът за активността на прокуратурата е импортиран от май месец предходната година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността не е проблем на прокуратурата и на основния прокурор, а на законодателя. Ние изпълняваме законите ", счита основният прокурор.

Във връзка с неналичието на правосъдна промяна у нас и възможното отражение върху мониторинга върху страната ни Гешев посочи:  " Това е следващата подправена вест за сриване доверието в прокуратурата. Истината е, че едно от служебните държавни управления е поискало в Плана за възобновяване да се включи правосъдната власт. Бележките не касаят прокуратурата. След това настояването на българските управляващите се показва като условие на Брюксел. Това е типичен метод за реализиране на политически цели, който въздейства на независимостта на правосъдната власт ", добави той. 

В отговор на въпрос основният прокурор уточни, че по аферата " Барселонагейт " се чака информация от испанските управляващи и тогава ще има ново развиване по следствието. Гешев беше безапелационен, че няма недекларирани парцели в чужбина и същото е ситуацията и с дамата до него.

Премиерът Кирил Петков, министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и основният прокурор Иван Гешев бяха извикани на изслушване от мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент за обстановката в България.

Първоначално евродепутатите от групата изслушаха главния прокурор Иван Гешев и заместничката му Даниела Машева. Акцентът на диалозите е ролята на прокуратурата у нас за одобряване на върховенството на закона, както и провокациите, които стоят пред страната ни в тази тенденция, оповестяват от държавното обвиняване. Липсата на отчетност на основния прокурор е една от главните рецензии към страната ни в отчета по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия от предходната година.

Веднага след Гешев евродепутатите от групата ще изслушат премиера Кирил Петков, както и министрите Йорданова и Атанасов.

Това е третото съвещание на мониторинговата група, в което ще вземат участие представители на български институции, за първи път обаче министър-председател откликва на поканата. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР