Искаме заедно с дискусиите за Международната финансова рамка да има

...
Искаме заедно с дискусиите за Международната финансова рамка да има
Коментари Харесай

Европарламентът: Време е ЕС да събира собствени ресурси, не да разчита на държавите

Искаме дружно с полемиките за Международната финансова рамка да има и полемика за личните запаси. Правителствата постоянно споделят, че вноските се отразяват на националния бюджет. Сега Народното събрание споделя на ЕС-27 - желаеме да променим практиката. Искаме да осигурим, че можем да имаме лични запаси, с цел да не разчитаме единствено на преводи от държавите-членки. Това желаеме да реализираме! "

Това сподели ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли, откакто институцията разиска позицията си за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за 2021 - 2027 година (Повече за дебата четете тук.)

Това не са запаси, които ще дойдат от бюджета на държавите-членки, а ще влизат автоматизирано в този на Европейски Съюз, посочи той. Като образец Сасоли даде възможен цифров налог.

Може да се приказва и за налог върху пластмасата, само че Европейски Съюз пробва да приключи използването ѝ и това ще е по-добре, в сравнение с тя да се трансформира в източник на приходи, разяснява различен вид той.

Дебатът се организира преди изключителна среща на Съвета на Европейски Съюз, за която очакванията са, че ще сближи позициите на двете групи страни - " спестовните ", които желаят по-нисък таван на разноските, и " приятелите на кохезията ", които упорстват за по-висок бюджет (сред тях е и България). Ролята на Народното събрание официално е единствено да даде утвърждение на съглашението, което Съветът вероятно ще реализира, само че депутатите желаят да имат по-голяма тежест и загатват, че са подготвени да отхвърлят решението на Съвета.

В момента към момента чакаме предложенията на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, който би трябвало да ги разгласи до края на седмицата, посочи Сасоли.

" Някои от страните не гледат към финансирането на съответни стратегии, а политизират казуса за абсолютния размер на бюджета ", подлага на критика той държавните управления, които упорстват за по-нисък таван на разноските. " Финландското предложение за 1.07% от брутния народен приход е незадоволително (...) Много от страните, на които им е мъчно да се приближат до позицията ни, са страни, в които има конфликти. Това е като по учебник - те самите са получили доста пари назад, те са в добра позиция и в случай че погледнат деликатно, ще видят, че към този момент са спечелили доста. "

Що е то личен запас

МФР не е просто стратегия, която праща пари на институции и страни. Тя е доста повече. Тя е значима за държавите-членки, с цел да могат да развият качествата си. Важна е и тъй като е приоритет за Народното събрание, с цел да се обезпечи опция да се приказва за " личните запаси " на Европейски Съюз, изясни Сасоли. " Достатъчно прехвърляния имаше от националните бюджети към ЕС; желаеме лични запаси! ", акцентира той.

Европейският бюджет се цялостни от три съществени източника:

- обичайните лични запаси (мита и такси върху захарта);

- лични запаси на база Данък добавена стойност: произлизат от унифицирана ставка от 0,3 %, която се ползва за основата за налога върху добавената стойност на всяка страна членка, като към облагаемата база за Данък добавена стойност се ползва таван от 50 % от брутния народен приход (БНД) за всяка държава;

- лични запаси на база Разузнавателна служба на ФРГ: произлизат от унифицирана ставка, която се ползва по отношение на брутния народен приход на страните членки; тази ставка се актуализира всяка година за да се реализира баланс сред приходите и разноските и за нея се водят разногласия в този момент.

68% от парите идват от последните два източника, само че Еврокомисията и Европарламентът желаят съюзът да има повече благоприятни условия за събиране на лично финансиране.

Други източници на доходи са налози, плащани от длъжностните лица, санкции, наложени на компании от страна на Съюза и лихви за просрочени заплащания.

Европейската комисия предлага и въвеждането на обща данъчна скица за огромните корпорации, налог върху пластмата и да получава част от парите, събрани посредством системата за търговия с излъчвания на парникови газове. Европарламентът пък предлага, с изключение на цифров налог, и налог върху финансовите транзакции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР