Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би най-голям

...
Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би най-голям
Коментари Харесай

Ще въвеждат стандарти за въглищата и дървата заради мръсния въздух

Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би максимален екологичен проблем. Според отчет на Европейската организация по околна среда, всяка година 520 хиляди души умират прибързано, вследствие на замърсяването на въздуха. Трябва да намерим аргументите, които водят до замърсяването и ограничения, които да подобрят средата в нашите градове. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференцията „ Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух”, проведена от Министерство на околната среда и водите. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на казуса.

Той акцентира, че тематиката ще бъде приоритет и по време на председателството на страната ни на Европейски Съюз.

Министър Димов уточни, че за България главният замърсител са фините прахови частици. В 25 града се замерват равнища над пределно допустимите. Замърсителите, преди всичко, са битовото отопление, автомобилният превоз и промишлеността. За битовото отопление съществена причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния превоз повода е остарелият авто парк и техническата нередовност на колите. По думите му, за промишлеността и енергетиката относителния дял на замърсяването е дребен.

Тенденцията от 2011 година насам е за понижаване на превишенията на нормите, както като брой, по този начин и като средногодишни концентрации. Това се дължи на ограниченията за възстановяване на промишлеността, подновяването на автомобилния парк, енергийната успеваемост и на обновяването на пътната мрежа. Изпълнителната организация по околна среда има станции за замерване в 38 пункта, които дават данни по достоверна методика, приета на европейско равнище, уточни министърът. Той насърчи и интензивността на жителите, които замерват със лични устройства, само че акцентира, че би трябвало да се разчита на данни, измерени от упълномощени лаборатории и осъществени по надеждна методика. Разположението на станциите също се трансформира, по отношение на развиването на градовете. Министърът уточни за образец Пловдив, където една от станциите е преместена от необятния център в кв. „ Тракия”, с цел да даде справедливи данни по отношение на европейски стандарти.

Мерките, които би трябвало да се вземат са на национално и на локално равнище. Все още има кметове, които не разпознават този проблем или не го счита за задоволително сериозен и не отделят внимание за неговото решение, съобщи министър Димов. Той уточни, че казусът е и във финансовото положение и на общините, тъй като превишения има в по-бедни градове като Видин, Монтана, Горна Оряховица, а в градове като София и Варна имат по-голям прогрес.

На национално равнище министър Димов набеляза като първа мярка намаляването на замърсяването от битовото отопление посредством въвеждане на условия за качество на въглищата и на дървата. Например сухите дърва дават с 40% по-ниски излъчвания и топлят повече. Въглищата и брикетите също би трябвало да се продават пакетирани и предлагането на пазара да са с по-ниско наличие на сяра и пепел. На второ място е належащо да се върви към замяна на уредите за отопление и въвеждане на екологичен дизайн, уточни Нено Димов.

По отношение на превоза би трябвало да водим битка с изпускането на нездравословни излъчвания, сподели министърът. Според него КАТ би трябвало да може да отхвърля първа регистрация на коли, които не дават отговор на тези условия при импорт и да ускори и контрола по пътищата за замърсяващите коли. Законодателни промени би трябвало да наложат надзор и на пунктовете за изкупуване на вторични първични материали, с цел да не могат да се предават катализатори поради скъпите метали, които съдържат. Ще се предложат и данъчни и други тласъци за закупуване на електрически автомобили и за създаване на система за зареждането им.

„ Ние би трябвало да покажем доста ясно ограниченията, които ще вземем, а това че през днешния ден се събраха всички виновни институции, демонстрира, че ние сме ясно стимулирани за решаването на този проблем, с цел да реализираме качество на живот и да подсигуряваме здравето на хората в българските градове. По този метод ще осъществим и неоправдателното решение на съда на Европейски Съюз “, заключи министър Димов.

На конференцията вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че подобряването на качеството на атмосферния въздух е главен приоритет в програмата на държавното управление. Той прикани всички институции да работят дружно за решаването на казуса и да се избегне наказателната процедура.

Председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева изрази поддръжката на Народното събрание за намиране на законодателни решения за използване на ограниченията за понижаване на замърсяването на въздуха.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски съобщи, че е належащо страната да откри метод за стимулиране на електротранспорта и на използването на нискозамъсяващ публичния превоз. Той заяви, че ще се ускори контрола върху пунктовете за механически прегледи. Работи се по програмен продукт за предаване на данни от прегледите за отработили газове в Автомобилна администрация, с цел да не могат да се позволяват операции и да се стопират замърсяващите коли. В момента се работи по промени в Закона за придвижване по пътищата, ще има обособен закон за техническата редовност на колите, където ще се заложат също ограничения.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че с оглед понижаване на замърсяването на въздуха страната ни е изпълнила националната си цел е 16% от електрическата енергия да се създават от ВЕИ. Инвестирани са доста средства в сероочистващи съоръжения. Работи се и по план за подкрепяне на битовите консуматори за промяна на отоплението от дърва на природен газ по стратегия „ Дезире”.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков увери, че неговото ведомство ще се включи в разработваните от Министерство на околната среда и водите политики, свързани с битовото енергопотребление и ще поддържа предлагането да се въвеждане на общоприети екологични условия за горивата за отопление. Той уточни, че от 205 хиляди лица на енергийни помощи, 80% са ползватели на твърдо гориво.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че се разискват насърчителни ограничения за нововъведения за възстановяване на околната среда посредством оперативните стратегии и Българската банка за развиване. Заедно с министерство на превоза идната седмица стартират диалози за произвеждане на електрически автомобили у нас и опцията за дотации за закупуване на такива коли. До 2022 година икономическото министерство би трябвало да вкара и европейския правилник за екодизайн за отоплителните уреди. Според него обаче не би трябвало да се чака този период, а да стартира въвеждане незабавно на новия стандарт.

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Враца Калин Каменов показаха ограниченията, които общините взимат за понижаване на замърсяването на въздуха с Фини прахови частици. Каменов сподели, че сега 11 български общини извършват планове за актуализацията на стратегиите за качеството на въздуха, в които се залагат съответни ограничения. Следващата седмица общините от Северозападна България ще дискутират на среща казуса със замърсяването на въздуха. Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че подобряването на качеството на въздуха е най-важната цел пред общината сега. Вече се извършва поредна стратегия в тази тенденция, като напъните са ориентирани към присъединяване на обществото и държавните органи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР