Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо

...
Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо
Коментари Харесай

Кметове са недоволни от ветото върху данъка за старите коли

Искаме среща с президента Радев, с цел да му разбираем за какво се е стигнало до измененията в налога на колите. Това сподели на брифинг ръководителят на УС на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Инж. Панов изясни, че конференцията е по отношение на ветото на президента Румен Радев.

"Това, което напоследък виждаме, е, че фактически се манипулира с налога на колите, като още през 2015 година общото заседание на НСОРБ гласоподава Законът за локални налози и такси да бъде напълно нов. Бих споделил, че с положителната връзка с държавното управление в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за налога на колите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от ограниченията, които Европейски Съюз ползва най-много за чистотата на въздуха. С тази мярка не се подвига толкоз фрапантно налога на колите - това ще стане с от 5 до 10 лева на година. И в последна сметка с тези 55 ст., които се получават, подкрепяме въздуха да бъде по-чист в нашите общини ", изясни той.

Председателят на УС на НСОРБ уточни, че Законът за локални налози и такси е бил в интернет и всеки един от заинтригуваните лица е можел да възрази против него. "Но с цел да се стигне до тези промени, НСОРБ сме търсили мнения от всички български общини и сме стигнали до преправяне особено на тази част за налога на коли. И измененията са утвърдени, като те са най-много в два аспекта - екологични и остарялата база на транспортните средства. Допитвали сме се освен до дребните общини, а до всички. Като НСОРБ ние пазиме интереса на локалната власт пред изпълнителната и фактически в последните години се случват доста положителни неща. Създаването също по този начин на електронни услуги за заплатен налог при прекосяването на механически обзор също дадоха положителни резултати ", сподели още инж. Панов.

Той уточни, че общинските препоръки би трябвало да дефинират налога в диапазони, според закона, като до 31 януари те би трябвало да излязат с оферти и решения по какъв начин да бъде изменен този налог.

"Искам да препоръчам на сътрудниците от общините да разработят няколко разновидността и да покажат на жителите по какъв начин този налог ще бъде повишен. А президентът е добре да изслуша НСОРБ, с цел да разбираем по какъв метод се е стигнало до тази смяна в Закона за локалните налози и такси в частта налог върху коли. Защото тя няма да засегне толкоз хората, които имат остарели коли - таксата ще бъде минимална. В НСОРБ постоянно сме се стремели всички промени да стават поетапно, с цел да дишаме по-чист въздух. Надяваме се президентът да дефинира дата за среща, с цел да му разбираем с числа измененията ", разяснява инж. Панов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР