Искаме признаване на историята такава, каквато е, заяви вицепремиерът Екатерина

...
Искаме признаване на историята такава, каквато е, заяви вицепремиерът Екатерина
Коментари Харесай

Захариева: Българският интерес предполага Македония в ЕС, но да спазва ангажимента си за добросъседство

Искаме признание на историята такава, каквато е, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева във връзка връзките сред България и Македония. Тя разяснява този въпрос пред български публицисти в коридорите на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел.

По нейните думи подписването на Договора за добросъседство не значи, че всичко е свършено, а това е началото на процеса и работата. Вицепремиерът уточни, че българският народен интерес допуска Македония да бъде в НАТО и да стартира договаряния с Европейски Съюз за присъединение. Захариева прикани за резултати от работата на българо-македонската комисия от историци.

Тя изрази упованието комисията да доближи до някакви общи позиции във връзка с историята, още повече тогава, когато има достоверни източници - автобиографии, писмени следи. Не желаеме нищо извънредно, желаеме истината за историята на двете страни, добави Захариева.

Мнозинството страни в Европейски Съюз установяваха, че пътят и мотивацията за промени е европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани. Имаше апел за осъществяване на промените, добави тя във връзка днешното съвещание на външните министри. На съвещанието нашата страна е призовала за начало на договарянията с Европейски Съюз за присъединение на Македония и Албания следващата година, както бе решено в Люксембург през юни.

Вицепремиерът е отбелязала, че е належащо осъществяването на двустранния контракт сред София и Скопие. Изрично условие на България е, в случай че се вземе решение за начало на договаряния, категорично изискване е осъществяването на всички поети задължения във връзка с добросъседството, сподели тя. Никоя от европейските страни не желае да внесем нашите проблеми в Европейски Съюз и те да станат причина от време на време за вътрешни несъгласия. Нерешени въпроси не трябва да остават преди участие в Европейски Съюз. Преди започване на договарянията по всяка глава има обвързване за единодушие на всички страни от Европейски Съюз, разясни вицепремиерът.

Дневният ред на " Съвета на външни работи " бе фокусиран върху тематиките Западни Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и съдействието с Африканския съюз.

В последното за годината съвещание Съветът направи обзор на резултатите от засиления фокус върху европейската вероятност на Западните Балкани, като удостовери високата оценка за ролята на Българското председателство. Срещата на върха и Дневният ред от София дадоха съответен израз на уговорката на Европейски Съюз към района, а Република Македония и Албания получиха самопризнание за самостоятелния си прогрес. Министрите направиха обзор на провокациите, като подчертаха отговорността на политическите управления на страните от района за използването на промените и укрепването на добросъседските връзки. Отправен бе мощен апел към Сърбия и Косово за възпиране от провокации и превъзмогване на изоставането в разговора за нормализация на връзките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР