Искаме оставката на правителството на Бойко Борисов заради погрома в

...
Искаме оставката на правителството на Бойко Борисов заради погрома в
Коментари Харесай

Здравеопазването на раздора, Нинова: Искаме оставка

Искаме оставката на държавното управление на Бойко Борисов поради погрома в опазването на здравето. С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова стартира изявлението си от парламентарната естрада през днешния ден.

Лидерът на Българска социалистическа партия показа претекстовете на импортирания от политическата група избор на съмнение към съдружния кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти “ поради проблемите в бранш "здравеопазване “, а депутатите трябват да го дебатират.

Това е третият избор на съмнение против кабинета от началото на мандата му, като тематиките на първите два бяха свързани с противодействието на корупцията и политиката по сигурността.

"За 10 години докарахте системата до там, че налично и гратис би трябвало да замените с връзки и с пари ", съобщи Нинова.

"Лекарствата стават все по-скъпи. 45% от парите ни за здраве отиват за медикаменти, в Европа процентът е 25 ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия.

Коментарите в Народното събрание

"Внесохме вота, тъй като е налице неефективна здравна система, има наклонност към задлъжнялост на лечебните заведения, сбъркана лекарствена политика и все по-труден достъп на българските жители до здравеопазване”, сподели в ефира на "Здравей, България” депутатът от Българска социалистическа партия Иван Ибришомов.

Представителят на ГЕРБ Даниела Дариткова сподели, че ръководещите се надяват дебатите в пленарната зала да бъдат градивни и да обиден значими тематики. Тя увери, че управляващите са подготвени да работят по положителни оферти, дадени от опозицията.

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи съобщи, че групировката ще поддържа вота на съмнение, само че не е съгласна с всички причини на Българска социалистическа партия по тематиката.

"Трябва да има сериозна поддръжка и надпартиен консенсус за промяната в опазването на здравето. Ние сме подготвени да подкрепим градивни оферти като въвеждане на електронно опазване на здравето, справедлива оценка на медицинските действия и клиничните пътеки”, съобщи Чакъров.

Калин Поповски от „ Обединени патриоти” пък съобщи, че прави чест на опозицията фактът, че повдига значими въпроси.

"Проблемите в опазването на здравето не са политически, а национални”, сподели още Поповски.

"Няма да мълчим, само че и няма да участваме в безсмислени и безрезултатни вотове на съмнение ", съобщи зам.-председателят на ПГ на "Воля “ Кръстина Таскова.

"След малко ще отидем към същински нуждаещи се хора от решения, а не от констатации. И няма да слушаме тук едни и същи приказки, повтаряни години наред “, акцентира Таскова в декларация от името на парламентарната група.

От Българска социалистическа партия внесоха вота сами ,

без да организират съвещания и да търсят поддръжка от други политически сили, само че разискаха положението на бранша с редица лекарски и пациентски организации.

Според социалистите здравната система на страната действа неефективно, разноските за здраве непрекъснато се усилват, а по отношение на пациентите се е открила трайна наклонност за дискриминация на финансов симптом. Критики бяха отправени и към предлаганата от министър Кирил Ананиев промяна в бранша посредством смяна в здравноосигурителния модел, която още е в развой на публично разискване.

Дали това ще е третият подред несполучлив избор на съмнение, ще стане ясно идната седмица, защото гласуването не може да е по-рано от 24 часа след привършване на полемиките в пленарната зала.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР