„Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват

...
„Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват
Коментари Харесай

Нинова: Искаме оставката на Порожанов

„ Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват ръцете с шефа на БАБХ Дамян Илиев “. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на Председателския съвет в Народно събрание във връзка чумата по животните. Тя е безапелационна, че Румен Порожанов и министър председателят Бойко Борисов носят персонална отговорност за случилото се с чумата по животните.

„ Българска социалистическа партия предотврати гражданско напрежение с наличието си там. Освен заплаха от болест, има доста по-голяма заплаха от гражданско непокорство, ескалиране на напрежението в цялата страна, има заплаха от конфликти “, сподели още тя. Нинова прикани всички политици да се обединят и да успокоят това напрежение, тъй като ще избие в крайности, които ще се отразят зле на България. „ Ако стопаните заведат групов иск, за което са подготвени, всички дейности до момента на страната са противозаконни, страната ще бъде наказана и ще би трябвало да заплаща обезщетение на тези хора “, акцентира ръководителят на левицата. „ Не получихме отговор на научното мнение, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и експерти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се обясни защо тъкмо става дума “, сподели Нинова.

Корнелия Нинова изясни, че по време на съвещанието е оспорила всички досегашни дейности на държавното управление като противозаконни, на съображение Закона за ветеринарно-медицинската активност, който споделя, че в тази обстановка би трябвало да се свика централната епизоотична комисия. „ Заповедите би трябвало да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на Министерство на вътрешните работи “, посочи тя. По думите ѝ на това законово съображение, Българска социалистическа партия счита, че всичко направено дотук е нелегално. Нинова съобщи, че от Българска социалистическа партия са оспорили практическото осъществяване на подхванатите ограничения и означи, че не се прави задоволителна стерилизация, а стопаните не се осведомят. „ Предложихме да си съблюдават законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия през днешния ден. Двамата министри да си подпишат заповед за ограничения. На Председателския съвет ми дадоха обещание, че до момента в който се изясни- дали има чума, ще подхващат ограничения за карантина и стерилизация в местата, за които има подозрения “, сподели още водачът на левицата. „ Де факто стартират изначало. Помолихме до тогава да не се пристъпва към ликвидиране на животни, до момента в който всичко това не се свърши – да се затворят регионите, да се осведомят хората, да си създадат както би трябвало документите. Пълен надзор, карантинни ограничения! “, сподели Корнелия Нинова.

Нека да не вършим политика и да не спекулираме с доверието в българските институции. Чума в България има в 7 обитаеми места. Това съобщи сподели ръководителят на ГЕРБ Цветан Цветанов след изключителното съвещание на Народното събрание поради чумата по животните.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика през днешния ден по-рано изключително съвещание на председателския съвет в Народното събрание. В него вземат участие ръководителите на всички парламентарно показани партии. Поводът бе чумата по животните в региона на Странджа.

От няколко дни организацията за сигурност на храните (БАБХ) стартира всеобщо изтребване на домашни животни с оправданието, че по този начин ще се ограничи болестта. Действията им доведоха до мощно неодобрение – по места започнаха митинги, а доста хора желаеха оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев. Вчера Министерство на вътрешните работи забрани всеобщите мероприятия в региона на болестта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР