Искаме оставката на кабинета – за 10 години докараха здравеопазването

...
Искаме оставката на кабинета – за 10 години докараха здравеопазването
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Искаме оставката на правителството на Борисов заради погрома на здравеопазването

Искаме оставката на кабинета – за 10 години докараха опазването на здравето до там, че думите „ досегаемост “ и „ безплатност “, се заменят с „ връзки “ и с „ пари “. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията по вота на съмнение към кабинета „ Борисов “ 3 на тематика „ Здравеопазване “.

Преди дебата Нинова честити празника на лекарите. „ Пожелаваме им да бъдат здрави, да имат сили, да продължат да оказват помощ и да лекуват българския народ. Призоваваме ги да бъдат дейни участници в диалозите и във вземането на решението за бъдещето на здравната система “, сподели Нинова.

„ Българска социалистическа партия за България “ желаеме оставка на държавното управление на Бойко Борисов за погрома на опазването на здравето в България. Вотът на съмнение е за последните две години от ръководството, само че Борисов ръководи България в последните 10. За тези 10 години той смени 9 министри, съвсем по министър на година и 8 шефове на НЗОК. Резултатът през днешния ден е следният: парите за опазване на здравето в този интервал се усилват непрестанно и през днешния ден доближават 9 милиарда лева 4 милиарда лева, уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето главно, обезпечено от Конституцията право за гратис опазване на здравето. Плащате за избор на екип, за медицински произведения, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това ръководство опазването на здравето към този момент не подсигурява досегаемост, както е по Конституцията – 80% от лечебните заведения са в три огромни града “, съобщи още Нинова и разяснява, че една родилка би трябвало да пътува от Свищов до Велико Търново.

„ Общинските лечебни заведения банкрутират, те дължат към 500 млн. лева Пред затваряне са лечебните заведения във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, само че до тях и в дворовете на регионалните лечебни заведения изникват печеливши частни структури “, добави Корнелия Нинова.

„ Уважаеми ръководещи, за 10 години докарахте системата до там, че „ досегаемост “ и „ безплатност “ би трябвало да замените с „ връзки “ и с „ пари “, в случай че нямаш едно от двете или и двете по едно и също време, си жертван “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Тя уточни, че Българска социалистическа партия желае оставката на кабинета и поради лекарствената политика.

„ Естествено, че има и други благоприятни условия за развиване на опазването на здравето – опция има и ние от „ Българска социалистическа партия за България “ я предлагаме. Поставяме си за съществена цел да върнем страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето в България и да подсигуряваме на всеки достъп до здравеопазване“, съобщи Нинова.

Тя добави още, че за здравно неосигурените от Българска социалистическа партия подсигуряват пакет от медицински услуги и унищожаване на комерсиалния статут на държавните лечебни заведения и замяната им с кардинално нов. „ Детайлно остойностяване на всички медицински действия и на труда на медицинските експерти и създаване на национална здравна система на районен принцип “, добави Нинова.

„ Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напущат, а ситуацията с медицинските сестри е напряко пагубно. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките болести. За това, че изоставихте проблемите в незабавната помощ, забавихте основни процедури като районна здравна инфраструктура “, сподели Нинова.

По думите й несъмнено мнозина от ръководещите не знаят, че Министерство на здравеопазването към този момент не заплаща фонд работна заплата в 34 лечебни заведения, заради което този личен състав се редуцира.

„ Искаме оставката на държавното управление, тъй като третото държавното управление на Бойко Борисов не връща 1,5 милиарда лева от здравните осигуровки на българските жители, взети от първото му държавно управление, макар решенията на Конституционния съд още тогава. Правителството на Бойко Борисов не заплаща цялостен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни чиновници, което е задължено да се прави по закон. Заради това в НЗОК има 1,2 милиарда лева по-малко, тъй като държавното управление е най-неизправния длъжник в страната към здравната система “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Тя съобщи, че точно за това Българска социалистическа партия е инициирал спор и са задължили министъра да предложи секторни промени. „ Искаме ви оставката, тъй като министърът и държавното управление не извършиха решението на Народното събрание. Вие представихте план, в който няма секторни промени, има само механизъм за увеличение на приходите в НЗОК и държавното управление го вижда посредством в допълнение натоварване на българските жители с още заплащания. Вместо държавното управление да заплати дължимите 1, 5 милиарда лева от парите на хората, ги задължавате да заплащат още един път “, съобщи Нинова.

По думите й освен това състояние жителите ще реализират четири типа заплащания. Тя разкритикува ръководещите, че това не е допустимо за мнозина български жители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР