Искаме оставката на г-жа Фандъкова, тъй като в конкретния случай

...
Искаме оставката на г-жа Фандъкова, тъй като в конкретния случай
Коментари Харесай

Милка Христова: Проверката на Фандъкова по скандала с релсите на „Графа“ няма да промени факта, че законът е нарушен

Искаме оставката на госпожа Фандъкова, защото в съответния случай към този момент не става въпрос за феномена „ремонт на ремонта“, не става дума и за нововъведението на кметската администрация „контрол на контрола“, нито за естетически разлики по повод типа на осъществяваните поправки. Тук става дума за жестоко тъпчене на закона за публичните поръчки, което е неприемливо в една правова страна и никакви съображения за целенасоченост не могат да го оправдаят. Това сподели заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова при присъединяване си в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, оповестиха от партията.

„При тази обстановка Йорданка Фандъкова какво чака да получи като резултат от назначената инспекция, попита риторично Милка Христова. – Извинявайте, само че кметът нито има нужната компетентност, нито дирекцията „Вътрешен одит“ разполага с нужните специалисти, нито пък има законово съображение да извърши инспекцията, за която разгласи във вчерашното си изказване във Facebook. Скандалът, който избухна около ремонта на улица „Граф Игнатиев“ не ни изненадва. След него обаче единственият метод за понасяне на отговорност е подаване на оставка. Поискахме кметът Фандъкова да се отдръпна и заради събитието, че Столична община отхвърля да признае казуса с осъществяването на Инвестиционната си стратегия и най-много с качеството й. Само преди две седмици ръководещите в СОС одобриха касовото осъществяване на общинския бюджет за 2017 година и на Инвестиционната стратегия, която е изпълнена по-малко от 50% освен това с неприятно качество. А в доклада, забележете, нямаше нито една дума нито за проблемите, нито за възможни ограничения за отстраняването им“.

Милка Христова беше безапелационна, че при промяната на материала, употребен за шумоизолиране на релсовия път по ул. „Граф Игнатиев“, е било наложително да бъде направена нова поръчка.

„Основният аршин в направената социална поръчка е оптималното понижаване на вибрационно-шумовото влияние заради спецификата на ул. „Граф Игнатиев“, по която трамвайните релси са ситуирани в изключителна непосредственост до постройките, изясни Милка Христова. – В самото техническо задание, по което е извършена публичната поръчка, се натъртва главно на материала, който би трябвало да бъде употребен. А основен в избухналия скандал е фактът, че смяната на материала би довел до смяна на класирането и до смяна на позволените участници. Тъжната истина прозира от отчета на инж. Тасев и аз желая да изтъквам: „При материала, с който е утвърдена поръчката, се употребяват еластични скрепления, които мъчно се слагат и желаят комплицирана логистика“. Затова той предлага гумената поставка, при която се употребява околорелсов ботуш. В първия вид, при който би била обезпечена вибрационната и шумоизолацията, работата щеше да бъде два пъти по-бавна, щяха да са нужни огромен брой съставни елементи и това би основало логистични проблеми. Така е определен вторият вид, който е по-евтин, по-лесен и по-безпроблемен. Но при него няма никакви гаранции, че ще извърши задачата на поръчката, т.е. ще обезпечи вибрационна и шумоизолация“.

Според Милка Христова, доводите за целенасоченост, с които ръководещите в Столична община се пробват да оправдаят некомпетентността си, не може да бъдат определящи, когато става въпрос за приложение на закона. „Законът за устройство на територията (ЗУТ), който е прибавен, разписва процедурата тогава, когато има основни промени – подобен е нашият случай сега. От това следва, че би трябвало да се създаде нов капиталов план, изясни тя. – Реално процедурата по Закон за устройство на територията не е нарушена. Нарушена е процедурата по Закона за публичните поръчки. А ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ се прави по този закон“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР