Искаме изслушване в парламента на земеделския министър Кирил Вътев, за

...
Искаме изслушване в парламента на земеделския министър Кирил Вътев, за
Коментари Харесай

Искаме изслушване на Кирил Вътев да обясни за украинското зърно

Искаме чуване в Народното събрание на земеделския министър Кирил Вътев, с цел да забележим по какъв начин ще бъде предпазен българският народен интерес в земеделието, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от трибуната на Народно събрание. " Гърми сериозен скандал, който от дълго време не сме виждали в българската политика. Министърът на земеделието на това държавно управление съобщи, че никой не го е питал, никой не е съгласувал и даже не го е уведомил за преустановяване на възбраната за импорт на украинско зърно ", разясни Нинова.
" С мен не е обсъждано рухването на възбраната за импорт на зърно на Украйна. Това решение ще увеличи напрежението в аграрния бранша и ще провокира доста тежки митинги ", предизвести по-рано Вътев в тв изявление.
Нинова предизвести, че този въпрос има геополитическо значение, само че и национално. " Стои въпросът за отбрана на българския народен интерес, българската стопанска система и произвеждане. Има и обществен детайл - по какъв начин ще се отрази това на цените на хляба и хлебните артикули ", посочи тя.
По думите на Нинова министърът на земеделието на държавното управление поддържа митингите против държавното управление и министърът на земеделието на България е декларирал, че четири пъти в Европа е изразявал мнение от името на българското държавно управление. Освен това той помоли Народното събрание да изслуша причините му. Вътев прикани да не вземаме такова решение, тъй като то ще бъде пагубно за България, сподели Нинова. Според нея характерът на сглобката е подобен, че никой не зачита обществените институции и министерствата - местата, където се вземат решенията.
Това е съвършен образец на паралелна страна и задкулисие, акцентира Нинова и попита кой е взел това решение в прорез с мнението на Министерски съвет и на българския министър на земеделието, които съставляват България. " Ще тръгне ли българският парламент против българското държавно управление през днешния ден? И най-странното - ще тръгне ли болшинството, излъчило това държавно управление и този министър, против тях? Какво значи това - че сваляте доверие от държавното управление и то би трябвало да падне. Или, най-малкото, в случай че министърът на земеделието има достолепие, а той наподобява като мъж с темперамент, през днешния ден той би трябвало да напусне държавното управление ", обърна се към болшинството Нинова.
Проектът за решение за удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година е импортирано в Народно събрание от ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Дебатите по него бяха включени като точка 4 от дневния ред, само че разискванията по предходните тематики продължи по-дълго и депутатите не одобриха да удължат съвещанието, с цел да я обсъдят.  
Преди началото на съвещанието на Министерски съвет министър председателят акад. Николай Денков разясни, че държавното управление поддържа импортираното в Народно събрание проекторешение за освобождение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна от средата на септември т.г. Според него това ще подтиква конкуренцията на пазара и тя щяла да докара до понижаване на цените на съществени хранителни артикули и на инфлацията. Освобождаването на вноса щяло да обезпечи активността на заводите за рафинирано олио и био дизел, които работят за българските и непознати пазари, е мнението на Денков.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР