Искаме или не, през живота си ползваме стотици финансови продукти,

...
Искаме или не, през живота си ползваме стотици финансови продукти,
Коментари Харесай

10 финансови продукта, които всеки трябва да има

Искаме или не, през живота си употребяваме стотици финансови артикули, а те стават все по-сложни и неразбираеми, даже за хора с знания в тази сфера.

Разумният избор на тези артикули е едно от основните умения на 21 век и е в основата на положителната финансова просветеност. В този материал ще ви показва 10 от тях, коитовсеки човек е добре да има, с цел да построи постоянна финансова основа.

1. Банков депозит

Знам, знам, сега лихвите са прекомерно ниски и няма никакъв смисъл да държим парите си в банка. Така е, само че има една обстановка, в която е целесъобразно да използваме този толкоз недолюбван (но въпреки всичко предпочитан) от българите артикул. Знаете ли коя е тя? Да, за предпазване на спешния ни фонд. За него не е значима доходността, която получаваме, а той да е обезпечен, разполагаем и да няма високи разноски за приемане на парите в брой. Банковите депозити са идеални за тази цел. Ако желаеме да увеличим малко доходността си, банките оферират и обезпечени хибридни принадлежности.

2. Разплащателна сметка с дебитна карта

За да управляваме добре парите си, се нуждаем от едно централизирано място, от което да ги следим и да правим нашите транзакции. При избора на банка, аз диря с изключение на ниски такси за поддръжка и транзакции, и финансова институция с развита клонова мрежа и офиси с удължено работно време. Въпреки че множеството интервенции може да ги създадем по други способи, някой път се постанова да се внесат пари, да се изтегли по-голяма сума или нещо друго, което изисква посещение на място.

Добре е към тази разплащателна сметка да има дебитна карта, с която да плащаме покупките си при другите търговци – онлайн и действителните магазини. Обикновено, при тях няма такси и може да следим къде са отишли парите ни с огромна акуратност, без да разчитаме на паметта ни или на шесто възприятие.

3. Електронно банкиране

Това е едно от чудесата на финансовия свят – наша лична банка в компютъра ни. Може и да ви звучи необикновено, само че през 1995 година, когато си открих първата сметка с дебитна карта (всъщност, беше на татко ми, тъй като тогава бях на 15 години и нямах право да си открия сметка на мое име), не беше елементарно да видиш какви транзакции си правил, а още по-малко да наредиш някакъв превод или да направиш друга банкова интервенция. Тогава всяко нещо беше обвързвано с ходенето до банков клон, реденето на опашка и попълване на хартиени формуляри.

Сага нещата са разнообразни. Ако плащаме множеството неща по електронен път или с дебитна карта, онлайн банкирането е един добър доклад за нашите доходи и разноски. Някои банки към този момент оферират да класифицираме разноските си по разнообразни пера, да си вършим бюджети и да следим напредъка към дадена финансова цел. Дори да го нямаме в електронното банкиране, може да прехвърлим данните от него в различен програмен продукт или мобилно приложение. Едно от най-големите преимущества на този артикул е спестяването на време, когато си плащаме битовите сметки или вършим преводи към разнообразни организации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР