Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите. България преговаря с

...
Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите. България преговаря с
Коментари Харесай

Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите


Искаме газ от Турция, преговаряме за терминалите. България договаря с Турция за дълготрайно съглашение за природен газ, заяви турският всекидневник Стар през днешния ден. Българският енергиен министър Росен Христов съобщи, че се водят договаряния за потребление на 1 милиард куб.м. годишно потенциал от турските терминали за полутечен природен газ (LNG).

Русия, която доставя повече от 95% от потребностите на балканските страни от природен газ, спря доставките  за България през април, откакто страната отхвърли да заплаща в рубли.

Сега България търси други възможности и договаря с Турция за ново съглашение за природен газ.

В изказването си пред кореспонденти Христов съобщи, че не са имали проблеми при закупуването на полутечен природен газ до в този момент, само че проблем е съхранението му.

Министърът показа, че в този момент България употребява терминала за LNG Revithoussa в Гърция. „ Този ​​терминал е доста претрупан. Нашето съглашение за плаващото оборудване за предпазване на LNG в Дедеагач ще стартира през 2024 година Все още се нуждаем от спомагателен милиард куб.м. годишно потенциал от Турция. Ние преговаряме за това, като се планува да получим газа от LNG терминалите от мрежата на турската компания БОТАШ до нашата граница, добави той.

Христов добави, че България може да употребява всеки терминал в Турция. Очаква се да бъдат подписани съглашения с разнообразни снабдители на LNG за сигурност на доставките.

Годишното ползване на природен газ в България е към 3,5 милиарда кубически метра се акцентира в обявата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР