Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа

Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа ...

Създават европейска мрежа от експерти за проверка на фалшиви новини.


Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа от т.нар. факт чекъри - независими експертии, които в рамките на няколко минути могат да установят, че определена новина е фалшива. Това каза еврокомисарят Мария Габриел днес по време на конференцията "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК, организирана от Атлантическия клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденауер", Асоциацията на Атлантическия договор, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.

Ангажиментът е ЕК да предостави обща европейска платформа, на която експертите да могат да споделят добри практики. Много важно е тази платформа да функционира, така че ако една фалшива новина е доказана като такава в България, да не се върши същата работа в Италия например, обясни Габриел.

Тя коментира, че фалшивите новини са феномен с много измерения - не само икономически, а и политически, геостратегически, обществени. Тази ерозия на доверието обаче, което те имат като негативно последствие, означава мобилизация и ангажимент на всички, за да можем да се справим с този феномен, отбеляза еврокомисарят.

Тя припомни няколко важни крачки, направени от ЕК за последната година. Първата стъпка за борба във фалшивите новини е създаването на експертна група, която да даде обща дефиниция - "дезинформация онлайн". Следващата стъпка е съобщението на ЕК през април, в което се казва, че няма рецепта чудо, която би спомогнала за изчезване на фалшивите новини. Можем да намалим видимостта на тези информации и да направим по-видима качествената информация, да дадем инструменти в ръцете на гражданите, така че да правят своя информиран избор, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза и кодекса за борба с дезинформацията онлайн, изготвен заедно с платформите, социалните медии, журналистите, рекламодателите, и неправителствения сектор, научните изследвователи. Габриел определи този кодекс, който е факт от септември, като уникална инициатива, защото за първи път има ясен ангажимент за борба с този феномен от страна на всички. Освен това участващите страни са изготвили и свои индивидуални пътни карти с конкретни ангажименти.

Бихме искали да видим повече конкретика в действията, свързана с премахването на фалшивите акаунти, повече действия, свързани с прозрачността на рекламата и спонсорираното съдържание, в борбата с ботовете, отбеляза Габриел.

Тя информира и за идеята догодина през март да се направи европейска седмица на медийната грамотност. Не искаме да имаме министерства на истината, не искаме да има цензура - за мен червената линия е запазването на свободата на изразяване и правото на достъп до информация. Затова обаче трябва да дадем възможност хората да разполагат с инструменти, които да им позволят да направят своя информиран избор, да различават фалшивите новини, коментира еврокомисарят.

Източник: novini.bg