Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа

...
Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа
Коментари Харесай

Създават европейска мрежа от експерти за проверка на фалшиви новини

Искаме до края на идната година да създадем европейска мрежа от така наречен факт чекъри - самостоятелни експертии, които в границите на няколко минути могат да открият, че избрана вест е подправена. Това сподели еврокомисарят Мария Габриел през днешния ден по време на конференцията "Фалшивите вести на същинските тролове " в НДК, проведена от Атлантическия клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с поддръжката на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденауер ", Асоциацията на Атлантическия контракт, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.

Ангажиментът е Европейска комисия да даде обща европейска платформа, на която специалистите да могат да споделят положителни практики. Много значимо е тази платформа да действа, тъй че в случай че една подправена вест е потвърдена като такава в България, да не се прави същата работа в Италия да вземем за пример, изясни Габриел.

Тя разяснява, че подправените вести са феномен с доста измерения - освен стопански, а и политически, геостратегически, публични. Тази ерозия на доверието обаче, което те имат като отрицателно следствие, значи готовност и ангажимент на всички, с цел да можем да се оправим с този феномен, означи еврокомисарят.

Тя напомни няколко значими крачки, направени от Европейска комисия за последната година. Първата стъпка за битка във подправените вести е основаването на експертна група, която да даде обща формулировка - "дезинформация онлайн ". Следващата стъпка е известието на Европейска комисия през април, в което се споделя, че няма рецепта знамение, която би спомогнала за изгубване на подправените вести. Можем да понижим видимостта на тези информации и да създадем по-видима качествената информация, да дадем принадлежности в ръцете на жителите, тъй че да вършат своя осведомен избор, уточни Мария Габриел. Тя означи и кодекса за битка с дезинформацията онлайн, направен дружно с платформите, обществените медии, публицистите, рекламодателите, и неправителствения бранш, научните изследвователи. Габриел дефинира този кодекс, който е реалност от септември, като неповторима самодейност, тъй като за първи път има явен ангажимент за битка с този феномен от страна на всички. Освен това участващите страни са изготвили и свои самостоятелни пътни карти с съответни задължения.

Бихме желали да забележим повече конкретика в дейностите, обвързвана с премахването на подправените сметки, повече дейности, свързани с прозрачността на рекламата и спонсорираното наличие, в битката с ботовете, означи Габриел.

Тя осведоми и за концепцията следващата година през март да се направи европейска седмица на медийната просветеност. Не желаеме да имаме министерства на истината, не желаеме да има цензура - за мен алената линия е запазването на свободата на изложение и правото на достъп до информация. Затова обаче би трябвало да дадем опция хората да разполагат с принадлежности, които да им разрешат да създадат своя осведомен избор, да разграничават подправените вести, разяснява еврокомисарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР