Искаме да ни отговорят защо лечението на фарингит, предизвикан от

...
Искаме да ни отговорят защо лечението на фарингит, предизвикан от
Коментари Харесай

Директор на болница: Лечението на фарингит от COVID-19 струва 1200 лв., а на пневмония - 766 лв. |

Искаме да ни отговорят за какво лекуването на фарингит, провокиран от коронавирусна зараза, коства 1200 лева, а на коронавирус пневмония - 766, 70 лева, сподели по БНТ управителят на Белодробната болница в Благоевград доктор Петър Георгиев.

В отделението за коронавирус на болницата досега са лекувани към 30 души. Градът е от регионите, в които инфекцията се популяризира интензивно в последните седмици. Притокът на заболели в отделенията, които лекуват COVID-19, извади нескрито несъответствия в заплащането на лекуването по другите клинични пътеки, по тази причина от лечебното заведение упорстват да се усили клиничната пътека за пневмония.

" С последния анекс между НЗОК и Българския лекарски съюз, преподписан от Министерство на опазването на здравето, се усилиха всички клинични пътеки (КП) с 10% плюс 20 лева Клинична пътека 104, която е за лекуване на инфекциозни болести, беше увеличена двойно поради COVID-19. Нямам нищо срещу, фактически си заслужава, само че болните с коронавирус зараза, се лекуват във вътрешните и белодробните отделения. Няма какво да си кривим душата - в случай че болен с коронавирус е показан за болнично лекуване, той е с пневмония в 99% от случаите ", изясни доктор Георгиев.

Той сподели още, че деликатно е проучил 104 КП и се е оказало, че с цел да влезеш по тази пътека би трябвало да имаш най-малко 3 дни висока температура или мощно изразен диаричен синдром. Пациентите, които изкарват коронавирус инфекцията леко, имат леко изразен диаричен синдром, болки в гърлото (фарингит) и не влизат в болница поради това. В болница се влиза поради пневмония, породена от COVID-19, умира се от пневмония, породена от COVID-19, сподели експертът.

" Озадачи ме фактът, че пневмонично болните, които се лекуват по 39 КП във вътрешните и белодробните отделения, не са оценени като другите по 104 пътека – причинителят е един, болестта е едно – на едните 1200 лева на другите 766 лева, разяснява шефът.

От самото начало ние входираме за НЗОК първо зараза с коронавирус и след това пневмония, което значи, че Касата доста лесно може да вземе тези заболели и да им заплати колкото би трябвало, сподели доктор Георгиев и добави:

" Обръщам се към " Светата Троица " (БЛС, НЗОК, МЗ) с въпрос: защо взеха решение, че коронавирус пневмонията е 766 лева и 70 ст., а фарингитът е 1200 лева? "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР