Искаме да изразим ясно и категорично позицията на ГЕРБ-СДС относно

...
Искаме да изразим ясно и категорично позицията на ГЕРБ-СДС относно
Коментари Харесай

ГЕРБ иска преразглеждане на решението на ЦИК за общия резултат от преброяването на бюлетинитe

Искаме да изразим ясно и изрично позицията на ГЕРБ-СДС по отношение на решението на ЦИК за одобряване на мостри за изборни бумаги, въпрос, който провокира дискусия през последните дни. Нашето мнение е, че почитаме всяко решение на самостоятелен държавен орган, само че това не значи, че се съгласяваме с него. Самото решение да се отбелязва в протоколите общият резултат от преброяването на хартиената и на бюлетините за машинно гласоподаване не намира поддръжка.

Това съобщи Росен Желязков от ГЕРБ на ексклузивен брифинг в централата на партията, съобщи БГНЕС.

„ Така, както има разделно преброяване на хартиените бюлетини и на бюлетините за машинно гласоподаване, също би трябвало да се запише в обособени колони, което ще отговори на доста въпроси, които вълнуват обществото: за съотношението на упражняването на правото на избор с хартиената бюлетина, с бюлетина за машинно гласоподаване, които имат значение и за статистиката, и за бъдещи управнически решение “, акцентира Желязков.

Той уточни, че ГЕРБ не приема отправените упреци, че има някакво отношение за взимане на решението и ще упорстват в границите на компетенциите, които има ЦИК, преразгледа това решение.

Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели: „ Разбираме, че желанието на ЦИК е било да опрости протокола, тъй като, знаете, че има недоволства или бележки от всички СИК в последните избори, че протоколът е прекомерно комплициран, не считаме, обаче, че решението е удачно, по тази причина молим ЦИК да преразгледа това решение. “

„ Това, за което категорично настояваме, е, ЦИК да предприеме всички ограничения за почтени, транспарантни и демократични избори. Във всички секции ще има видеонаблюдение и покровители, насърчаваме хора да вземат участие в наблюдение на броенето на бюлетините, желаеме колкото се може повече български жители персонално да бъдат уверени в честността на изборите “, означи той. По думите на Чолаков някои политически сили още от в този момент стартират да основават напрежение, с цел да могат вероятно след това да оспорват резултатите от изборите. „ Това е неприлично. ЦИК би трябвало да вземе всички ограничения това да бъде прекъснато, а българските жители всеобщо да вземат участие, с цел да сме всички сигурни в прозрачността на изборите “, заключи той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР