Искаме да имаме задължителен ръст всяка година и той да

...
Искаме да имаме задължителен ръст всяка година и той да
Коментари Харесай

Възможен ли е завод на Hyundai в България

" Искаме да имаме наложителен растеж всяка година и той да е двуцифрен, " споделя Савина Константинова

© Цветелина Белутова Профил

Савина Константинова е изпълнителен шеф на формалния вносител на Hyundai в България " Индустриал комерс ". Има 19-годишен опит в компанията, където е изпълнявала разнообразни функционалности, преди да я оглави. С екипа си съумява да преведе компанията през триумфи и сложни интервали като срутва на продажбите на нови коли по време на рецесията. Избрана е за общоприет секретар и на новооткритата в края на октомври " Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея ", която ще развива бизнес връзките сред двете страни в околните години. Компанията

" Индустриал комерс " е формален вносител на Hyundai от 1998 година, само че е в автобизнеса още от 1990 година Между 1994 и 1998 година e представител и на Chrysler в България. Компанията построи дилърска мрежа, покриваща София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Русе.
Приходите на компанията за 2016 година доближиха
177 млн. лева

В " Индустриал комерс " работят над
130 души, покриващи разнообразни действия от консултанти до сервизни експерти. Още по тематиката
Автомобилните министър председатели от Франкфурт идват в София

Най-мащабното ревю у нас разкрива над 50 новости на две и четири колела
6 окт 2017
Hyundai ще се концентрира върху електрически коли за дълъг пробег

Компанията залага и на коли с горивна клетка, само че инфраструктурата не е развита
20 авг 2017
Hyundai желае да настигне конкуренцията при електрическите автомобили

Южнокорейският производител пуска на пазара електрокола с огромен пробег
3 юни 2017 Какво очаквате да се случи със основаването на новата българско-корейска камара?

В момента камарата има членове, които са компании, които от години работят с корейски компании. Малко или доста те са осведомени по какъв начин работи системата. Новите компании, които занапред ще навлизат в организацията, естествено би трябвало да имат интерес от работата си с корейски компании или да съставляват корейски компании, които имат ползи да работят в България. А ползите на корейските компании са доста необятни - това, че колоси като Hyundai към този момент участват тук, не значи, че в бъдеще няма да има и други, по-малки групи, които ще навлязат тук. Преди години съм чувала, че да вземем за пример е имало компании, които са се занимавали с експорт на слънчогледови семки. Определено има промишлености, които биха имали интерес тук.

По време на откриването на камарата се говореше даже за разкриване на фабрики на корейски компании тук. Възможно ли е това? Преди години говорихте по какъв начин се е провалила една огромна инвестиция на Hyundai в България?

Да, бях част от делегацията тогава, беше на извънредно високо равнище. Сега мога да приказвам единствено за Hyundai, защото не познавам от вътрешната страна проектите на другите корейски групи. Но би трябвало да отчетем обстоятелството, че Hyundai към този момент има един цех на територията на Европа и един в Турция. Малко или доста Турция сега е с един необикновен статут, а и това произвеждане има потребност от възобновяване. Защо да не се употребява тъкмо този миг? Там се създават огромни размери на модели, които са доста търсени - ние също продаваме доста от тях, както и сътрудниците в Западна Европа. Защо евентуално да не се мисли за уголемение на тези географски ширини? В същото време Чехия е голямо произвеждане - за какво тук да не е част от веригата за доставки - тук има доста вложения на компании, който вършат съставни елементи за коли, без значение дали програмен продукт или хардуер. Тук има капацитет и при една добра организация, както и поддръжка от държавното управление, всичко е допустимо. Дори корейският министър председател тук се обърна към Samsung и Hyundai, че при идващото си посещаване желае да види нещо съответно. Но всички знаем, че сходни вложения не са въпрос от през днешния ден за на следващия ден да се вземат решение. Там сумите са големи и надлежно калкулациите са големи. За мен персонално има късмет, и то значителен, най-малко част от веригата на произвеждане на колите да бъде тук, което ще бъде прелестно.

Къде виждате новата камара след една година?

С повече членове, дори към този момент има изявен интерес, както и с повече държавна поддръжка и от двете страни. Трябва да е много напреднала най-малко стратегически по някой план - не е нужно да е авто. Корейската стопанска система е доста огромна и има много браншове, които могат да влагат тук.

Дали след време е допустимо в района да се вършат даже електрически автомобили?

Това е една от тематиките, които се разискват из бордовете на Hyundai. Когато говорихме с екипа ни за бъдещето на тези коли, ни стана ясно, че българският консуматор е съвременен. Той обича всичко най-ново. Беше ни ясно, че стартирането на такива продажби изисква вложения и с екипа скочихме с двата крайници напред. Оказва се, че има огромно търсене на чисти електрически автомобили, въпреки в София да няма никакви отстъпки с изключение на безплатното паркиране. Няма поддръжка от държавното управление. Ние в Hyundai си вършим начинания и прочистваме от остарели коли, които даваме за скрап.

Как виждате този сегмент в България?

Определено ще пораства, има огромен интерес. Според данните от КАТ до края на предходната година в България има регистрирани едвам 215 електрически леки автомобила, а за съпоставяне - в Норвегия, която е водач на този пазар, са достигнали над 100 000 бр. Тази година там регистрациите на нови електрически автомобили и плъгин хибриди не престават да порастват и има месец, в които продажбите на този вид автомобил доближават до над 40% от общите продажби. Нашият опит от последния месец, когато действително лансирахме цялостната гама IONIQ с трите типа електрифицирани задвижвания, демонстрира, че и тук има освен огромен интерес, а и действителни купувачи. Засега имаме преимущество с това, че IONIQ е пълноразмерен автомобил, със общоприетоо вградени модерни асистенти за лидера и на рационална цена.

Всички данни за автопазара в България дават напредък. Какви са вашите наблюдения?

Растеж има, само че не е толкоз огромен, какъвто е в формалните статистики. Пазарът ни ще продължи да пораства, а и делът на Hyundai се усилва с по-бързи темпове от пазара. Като цяло в границите на шест години сме задоволили потребностите на два пъти повече клиенти. Миналата година реализирахме няколко огромни корпоративни покупко-продажби и представихме сполучливи нови модели и надлежно растежът ни беше над 30%, което изпреварва растежа на локалния пазар. Искаме да имаме наложителен растеж всяка година и той да е двуцифрен. Колегите ми в продажбите не са доста щастливи от този факт, само че считам, че Hyundai като марка има голям капацитет. Вече не е на ниска цена автомобил, израснал е като марка, предлагаща премиум качество, материали, съоръжение и характерности на рационална цена. В същото време данните на КАТ демонстрират големия дял на коли над 15 и 20 години.

Лобирате ли пред държавното управление за някакви ограничения, които да лимитират този автопарк?

Тази самодейност на нас и други вносители е отдавна. Но, общо взето, до момента е била губеща, защото общественият фактор постоянно е оказвал голямо въздействие. От всичките над 4 милиона МПС в България над 85% са над 10 години. Проблемът е, че от всички нови регистрирани коли през предходната година 69% са на възраст над 10 години, a новите са единствено 12%. Потенциалът на пазара е голям, тъй като тези остарели коли рано или късно би трябвало да се заменят, само че към момента това се отсрочва във времето. Сега към този момент има доста решения за пазаруване на кола, които не изискват големи суми авансово. Искрено се надявам те да доведат до взрив на продажбите на по-нови коли. Оптимист съм, само че не съм сигурна до каква степен може да се преборим да има по-високи налози за коли с Евро 3 и надолу да вземем за пример. Притеснявам се, че това са решения, които са сложни за взимане на държавно равнище поради обществения резултат. Както споделих, ние в Hyundai си имаме наша тактика за пречистване на остарелия автопарк - купуваме коли и непосредствено ги предаваме за скрап. Малки стъпки, само че дълготрайни.

Тогава допустимо ли е да има дотации за покупка на електрически автомобили?

Да ви кажа почтено, не виждам сега да има толкоз доста мощ зад сходно лобиране. Има Индустриален клъстер " Електромобили " и Българска асоциация " Електрически транспортни средства ". Вносителите, които към този момент вкарват такива модели, също се пробват да лобират за сходни ограничения. Ще бъде хубаво да се издействат, а и ние ще ударим едно рамо. Но е мъчно - бюджетът си е бюджет.

Все повече автомобилни производители приказват за мобилни услуги в бъдеще, а не толкоз владеене на автомобил. Какви са вашите упования?

Следя тази тематика от най-малко 10 години. Практиката демонстрира, че тази услуга е използвана за огромните градове, където проблемите с паркирането са големи. Наскоро Hyundai започва пилотна стратегия в Амстердам със 100 електрически IONIQ. Уви, София към момента не е достигнала този миг, за другите градове в България изобщо не приказваме. А не трябва да забравяме и българския нрав - българинът обича да има, възприятието за благосъстоятелност е надълбоко заложено тук. Ние се оплакваме, че сме най-бедните, само че какъв брой германци в действителност имат жилищата си? Така че не виждам тъкмо тази наклонност да се случи тук в идните години. В същото време ние в Hyundai се приготвяме за такова условие на потребителите след време. Мислим най-малко пет години напред.

Тогава какво мислите за самостоятелните коли?

Hyundai има разработки и в тази област. В началото на годината, по време на Международното ревю за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, Hyundai Motor показва своята визия за подвижността на бъдещето, в това число с проява на самостоятелни модели IONIQ, които се движеха по тестови направления по булевардите към ревюто. Тук въпросът по-скоро е до каква степен роботите могат бързо да навлязат в всекидневието ни. Юридическият проблем ще забави нещата - в Съединени американски щати към този момент се водят такива каузи. Когато се намесят правни учредения, нещата постоянно леко зациклят. Според мен ще са нужни малко по-дълги интервали за тестване на тези технологии от позиция на сигурността на хората. Те ще дойдат рано или късно - считам, че ще ги доживеем.

Разкажете за едно мъчно решение в кариерата си?

Принципът ми е следният: в случай че искаш да си изпълнителен шеф, би трябвало да си подготвен за сложни решения. Те са част от всекидневието - дали ще се наложи да ги вземеш във връзка с хората, с които работиш, или пък да вземеш рисково решение за инвестиция. Ако не искаш да се сблъскваш с такива проблеми, няма да ставаш Съд на Европейските общности. Q&A

Как и успявате ли да балансирате сред персоналното и работното си време?

Трудно. Намирам, че най-хубавият способ за мисловно отделяне от ежедневните проблеми и отговорности е физическото отделяне от града. Било то измежду красивата българска природа и планини или по необятния свят. Много обичаме да се изгубим в чужбина, тъй като тогава откриваме най-неочакваните и невероятни гледки или чувства, несъществуващи в туристическите брошури... само че въпреки всичко се пипвам, че много постоянно си проверявам телефона.

Какви устройства и приложения употребявате в работата и всекидневието си?

Приложенията, които употребявам, най-често имат за цел да улеснят всекидневието ми, само че също по този начин преценявам с възможната им приложимост в нашата работа, а точно да улесним нашите клиенти. Все отново да не забравяме, че самата дума на представляваната от нас марка Hyundai значи " Модерен ". Последният образец, който мога да ви дам, е за все по-навлизащия в нашия отрасъл гласов робот. Вкъщи имаме и подобен на име Alexa (на Аmazon). Едно от приложенията (или умения, както си ги назовава роботът), което сега разучаваме, е наречено Blue Link. Това умеене на робота (който не е нищо повече от един изправен цилиндър за момента) разрешава на притежателя на Hyundai да подаде команда от кухнята си, автомобилът му в двора да възпламени мотора, да пусне спешни светлини, да затопли седалките и редица други действия, които биха желали неговото наличие в автомобила.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР