Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата сила

...
Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата сила
Коментари Харесай

Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във Велико Търново

Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата мощ и нашата горделивост, че българският език и просвета са част от международната цивилизация. Българският език е в основата на духовния прогрес на нашата обединена Европа. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави участниците в 42-ия Международен летен семинар по български език и просвета във Велико Търново, оповестиха от президентския прессекретариат.

Семинарът се провежда от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий " с поддръжката на Министерство на образованието и науката. 42-ото издание събира над 100 участници от три континента. Мнозина от тях вземат участие не за първи път, като върха държи британец с 12 участия. Програмата на семинара включва освен проучване на български език, а и запознаване с българския фолклор и опознаване на България.
6
Велико Търново е освен остарялата българска столица, той носи особена атмосфера, тук всяко камъче е история. В този величествен град се зароди Вторият златен век на българската и славянската просвета. Влиянието на Търновската книжовна школа се простира надалеч зад границите на могъщата тогавашна българска страна, уточни Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента царе и знатни владетели преди доста епохи са осъзнали какъв брой мощни оръжия са книгите и науката. Днес ние, които сме събрани тук, знаем тази мощ, желаеме да бъдем нейни посланици, да я развиваме, обединени от привилегията да поддържаме връзка на български език, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че българският език е жив надалеч отвън рамките на България. Сертифицирането на познанията по български език и в сходство с нормите на Европейската езикова рамка към този момент се практикува и онлайн по всички континенти. Все повече университети по света признават българския език. Вицепрезидентът съобщи, че работи старателно за подсилване на връзките сред съботно-неделните учебни заведения в целия свят, сред университетските курсове и лекторати, сред професионалните среди. Вицепрезидентът Йотова показа пред участниците почетния член и дълготраен ръководител на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина доцент доктор Боян Кулов.
6
Правя нужното българският език да бъде и безвъзвратен аршин за придобиване на българско поданство, посочи Илияна Йотова.

Ръководството на Великотърновския университет благодари на президентската институция за поддръжката за семинара и активността на висшето образователно заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР