Искам най-отговорно да ви призова да запазите самообладание, да не

...
Искам най-отговорно да ви призова да запазите самообладание, да не
Коментари Харесай

Радев с приоритети към министрите за цял мандат: Запазете самообладание, ще бъде по-трудно!

" Искам най-отговорно да ви прикани да запазите хладнокръвие, да не се намесвате в акция и да вземате страна. Но да отстоявате истината, вашето персонално достолепие, ползите на ведомствата ви и най-много на българските жители.
Този втори мандат ще бъде още по-труден, тъй като проблемите са доста, а упованията са огромни. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях, това е залогът за вашия триумф ".

С тези думи се обърна президентът Румен Радев към министрите от втория длъжностен кабинет, отпред с Гълъб Донев. Държавният глава начерта пред тях цели за цялостен мандат.

 

На тържествена гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 отсъстваше само министърът на енергетиката Росен Христов, който е в Баку. Държавният глава резервира предходното служебно държавно управление съвсем в цялостен състав, откакто нееднократно е хвалил министрите от " Донев 1 " за работата им. Единствената промяна бе на министъра на културата, като проф. Велислав Минеков бе сменен с диригента Найден Тодоров.

" Очаква ни извънредно оспорвана предизборна акция. Партиите още веднъж не откриха храброст да поемат отговорност за ръководството в сложни за страната ни времена. Най-вероятно част от участниците в тази акция ще се опитат да изведат дивиденти на ваш тил, да ви предизвикат всекидневно, да оправдават с вас личните си провали, да си приписват вашите триумфи ", нападна президентът политическите сили и Народното събрание.

" Преди 6 месеца вие поехте отговорност за ръководството на страната в сложен миг. Прогнозите вещаеха мощно отрицателни сюжети за стопанската система и благосъстоянието на хората ", стартира Радев.

 

И изброи:

" Блокирали институции.

Рекордни цени на горивата и галопираща инфлация.

Липса на газ, на слотове и търгове, интерконектор в насипно положение и подивели цени.

Липса на инфраструктурни планове. липса на закони по проекта за възобновяване.

Нула утвърдени европейски стратегии за нула лв.. Липса на прогрес в европейската интеграция.

Блокаж на Капитан Андреево.

Застой в модернизацияна на българската войска.

Рекорден миграционен напън.

Война до нашите граници.

Затова и целите, които показах тогава, бяха ориентирани с този фокус - подсилване на сигурността, гарантиране на доставките и събаряне на цената на енергоносителите с фокус ползите на елементарните консуматори и стопанската система, усилване на покупателната дарба на жителите, изясни Радев.

Въпреки лимитираните принадлежности на една изпълнителна власт без парламентарна поддръжка, вие успяхте да спрете свободното рухване на страната, да парирате насадените рецесии, да проведете почтени избори и да откриете нови благоприятни условия за възходящо развиване на страната, похвали министрите си Радев.

И даде образец с един от най-критичните браншове - енергетиката, където единствено за няколко месеца бе осъществен същински скок - беше приключен интерконекторът с Гърция, проведоха се първите транспарантни търгове за доставка на полутечен газ, реши се казусът със слотовете за десетилетия напред посредством удвоявяне на потенциала в Александруполис и постигането на немислимото досега съглашението с Турция, вследствие на което се реализира диверсификация, което докара до намаляване на цените. Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. Служебното държавно управление съумя там, където постоянните не можеха или не желаеха - " Лукойл " да се записва да заплаща налози у нас, сподели президентът. И продължи да изброява постигнатите триумфи в региона на енергетиката.

С всичко това България се трансформира от страна, през която се транзитира съветски газ, в мечтан и издирван сътрудник и скъп генератор на хрумвания, с които се слагаме в доста по-добра позиция на Балканите, сподели още Радев.

Той изясни, че може да изброява още доста триумфи, само че открои някои от тях. Като стъпките за поддръжка на най-уязвимите от популацията в рецесията.

Бяха готови всички закони и действително започва осъществяването на Плана за възобновяване. Радев благодари на министрите, че са обиколили цялата страна, с цел да разяснят на бизнеса опциите по какъв начин да кандидатства за капиталовите планове, тъй че от от 4 през днешния ден те да са над 2500. Утвърдени бяха всички 10 стратегии с гаранция за солидно вложение през идващите години.

Похвали страната, че е стъпила за първи път с действителната си мощност на Капитан Андреево.
Засили се защитата на границата благодарение на сътрудниците ни и трафикът на мигранти бе сведен доста, а в системата на Министерство на вътрешните работи започнаха оздравителни процеси.

Похвали министрите за преодоляването на главните фактори, които генерират инфлацията - цените на енергоносителите, като по този начин пречупили нейния тренд. Но дано не се заблуждаваме с постигнатите резултати, сподели той и подсети, че цените на стоките от първа нужда са инертни и продължавата да порастват, а българите са небогати и живеят с паника за бъдещето.

Затова като главен приоритет на новото държавно управление Радев уточни гарантиране на покупателната дарба на жителите и битката с обедняването, поддръжка на най-уязвимите.

Сред другите изброени от него цели са: ограничение на монополите и спекулата; възстановяване на изискванията за икономическо развитие; поддръжка на родните производители и нападателно привличане на непознати вложения.

Основна задача е подготовката на почтени и транспарантни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Избирния кодекс. Но имам вяра, че ще извършите всичко належащо, тъй че гласът на жителите да не бъде килнат, обърна се президентът към министрите си.

Сигурността - нейното подсилване също остава непрекъснат ангажимент на държавното управление и чакам работата по плановете за рационализация да продължи да се развива със същите темпове.

Радев чака още по-голямо подсилване на границата благодарение на европейските сътрудници.

 

И избори още цели на служебното държавно управление:

- Борба с престъпността,

- финансовите закононарушения,

- наркоразпространението,

- беззаконието по пътищата.

- Укрепване на държавността,

- правосъдната промяна.

Очаквам да продължите и

- битката с корупцията макар абдикацията на Народното събрание, обърна се той към министрите.

Радев изиска

- да се развиват и плановете за детската болница и

- за незабавна помощ по въздуха.

Той подсети, че България получи поддръжка на европейските институции и дата за присъединение към Шенген.

Затова министрите трябвало

- да развиват постигнатите триумфи по пътя към Шенген.

- Да укрепят и лидерската роля, която България си извоюва в района посредством новаторски планове.

В битката с рецесиите и злободневието не би трябвало да забравяме най-важното - че носителят на бъдещия напредък на нацията са децата и младежите на България, без значение от политическата обстановка и кой е на власт, съобщи Радев.

И наша ежедневна задача е точно

- физическото и духовно развиване на младежите и

- тяхното образование в възприятие на национална общественост, обич и лоялност към България, добави той.

Вярвам, че във ведомствата си отчитате цялата специфичност на комплицираната активност, която ви чака. Но желая да е ясно, че тези цели би трябвало да работят извънредно и най-вече за хората, обърна се той към министрите си.

Очаквам и други искания към вас, тъй като в своята активност, когато преди 6 месеца върху вас се стовариха всички тежести на рецесиите и бяхте принудени да работите непрекъснато за тяхното превъзмогване, съчетавайки тази работа с писане на закони, безкрайни чувания в Народното събрание и отблъскване на всестранни политически офанзиви, само че доказахте, че имате темперамент освен да преодолявате провокациите, само че и да вземате виновни решения за бъдещето, обърна се Радев към министрите.

И добави, че неналичието на решения през днешния ден значи крах и застой в бъдеще.

Затова президентът чака рационални и ясно обосновани решения в полза на жителите, които да водят към европейско бъдеще и да дадат добра основа, върху която да стъпи идващото постоянно държавно управление и да продължи с летящ старт.

Радев изясни, че в този сложен за страната миг изборът му е още веднъж върху същите министри. А изброявайки имената им, направи малко спиране единствено, с цел да благодари на единствения заменен в кабинета - проф. Велислав Минеков. Той се раздаде до дъно за справяне с проблемите в културата и за развиване и отстояване на българската просвета както у нас, по този начин и в чужбина, сподели Радев.

 

Безпрецедентната динамичност на световните стопански и политически процеси не значи, че България може да бъде обречена на безвремие, до момента в който чакаме служебното държавно управление и по този метод да губим редица благоприятни условия, акцентира президентът.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР