Искам като за начало да припомня, че през месец ноември

...
Искам като за начало да припомня, че през месец ноември
Коментари Харесай

Петкова отговори на БСП: Колегите социалисти имат къса памет

Искам като за начало да напомня, че през месец ноември 2014 нашето държавно управление завари обстановка, която беше в действителност доста тежка в енергетиката. Дефицитът в Националната електрическа компания беше над 800 млн., а отговорностите ни към двете американски централи бяха достигнали застрашителни размери. Ние въпреки всичко успяхме да създадем няколко значими стъпки, като променихме Закона за енергетиката, създадохме фонд Енергийност и въведохме промени, свързани с активността на КЕВР. Предизборната акция е в пикова фаза. Мисля, че сътрудниците от Българска социалистическа партия имат къса памет. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова, разяснявайки пуснатия от Българска социалистическа партия сигнал до Прокуратурата за енергиен монопол на компании, близки до Христо Ковачки.

" От Българска социалистическа партия настояват, че цените на електрическата сила у нас са най-скъпите в Европа, обаче те би трябвало да знаят, че когато приказваме за свободен пазар, цената се дефинира въз основата на търсене и предложение. Именно това стои в основата на демократичния пазар и ние създадохме борсата за търговия на електрическа сила, която да развие пазара на сила у нас. По отношение на цената на тока желая да напомня, че държавните сдружения имат една съществена функционалност и тя е да дават електрическа сила за пазара и за бита. От друга страна те имат и уговорката да дават всекидневно сила за българската независимо-енергийна борса на цена от 44 лв., като количествата на предлаганата сила порастват непрестанно ", изясни министър Петкова.

" Искам да уверя, че нито един мегават не се продава по различен метод, с изключение на по този, записан в закона, а точно - обществено и транспарантно. За съпоставяне междинната цена на тока в интервала юни-юли 2019 година у нас е била 48 евро, до момента в който на румънската енергийна борса за същия интервал е била 49 евро, а на унгарската - 50 евро. Само и само на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в размер на 124 лв. ", добави още Теменужка Петкова.

" Нито държавните сдружения са в отмора, нито мощностите са в отмора. Тук въобще не става въпрос за почивки, а за планови годишни поправки ", разясни енергийният министър и съобщи, че от 2015 година НЕК заплаща със 100 милиона лв. по-малко за американските централи вследствие на реализирано съглашение.
 Българска социалистическа партия дава Ковачки на прокуратурата Виж още Българска социалистическа партия дава Ковачки на прокуратурата
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР