"Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна

...
"Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна
Коментари Харесай

Захариева в Черна гора: Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани

"Искам да Ви уверя, че няма да спестим старания Черна гора да стане пълновръстен член на Европейския съюз допустимо най-скоро, откакто е подготвена с всички нужни промени. Ние твърдо имаме вяра, че европейският план – тъй като това е план за мир, разцвет и непоклатимост, няма да бъде приключен, в случай че всички страни от Западните Балкани не се причислят към Съюза. "

С тези думи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила се обърна към външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Двамата разговаряха в Подгорица в границите на двудневното посещаване на българския първи посланик в страната. Визитата в Черна гора е част от Балканската обиколка на вицепремиера Захариева преди старта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, чийто главен външнополитически приоритет са Западните Балкани.

"Впечатлена съм от това какъв брой бързо Черна гора напредва в процеса за присъединение към Европейски Съюз. Искам да поздравя държавното управление Ви за желанията да завърши договарянията по всички глави до 2019 година и да ви уверя, че можете да разчитате на всяка поддръжка, за която имате потребност от нас ", сподели Захариева. Тя предложи на своя сътрудник Дарманович специалисти от черногорската държавна администрация да се образоват в София, а български експерти да подкрепят на място затварянето на преговорните глави. Двамата министри се договориха още да задълбочат връзките сред двете страни в областта на стопанската система, туризма и защитата.

"От името на държавното управление и всички жители на Черна гора желая да изкажа признателност на Република България за оказаната помощ в гасенето на пожарите, които през лятото обгърнаха страната - сподели министър Сърджан Дарманович. - Хеликоптерът, който ни изпратихте, бе първият тест на механизмите за подпомагане при рецесии в НАТО, откогато ни одобриха в Алианса, и той проработи съвършено. Няма в никакъв случай да забравим поддръжката за участие в НАТО. "

"Винаги, когато имате потребност от помощ, може да разчитате на нас. Най-малкото, което можем да създадем, е да изпратим хеликоптер. Разчитайте на нас освен за съответна помощ, само че и за другарски съвет, изключително във връзка с европейската ви вероятност ", отговори Екатерина Захариева. Тя изброи срещите на високо ниво по отношение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на които ще бъдат поканени и представители на държавните управления от Балканите - неофициалния съвет на министрите на правораздаването и вътрешните работи през октомври т.г., срещата на външните министри през февруари и на държавните и държавни ръководители през май следващата година.

"Длъжници сме на нашите жители и бизнеса и би трябвало да улесняваме връзките сред тях ", сподели министър Захариева и изброи областите, в които би могло да има ползотворно съдействие сред Подгорица и София - взаимни туристически начинания, привличащи задгранични гости, планове за възобновима сила, взаимна работа по диверсификацията на енергоизточниците в района.

"Оценяваме високо, че президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила ни посети и чакаме при първа опция министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила да ни гостува ", сподели министър Дарманович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР