"Искам да ви поздравя за това как се справихте с

...
"Искам да ви поздравя за това как се справихте с
Коментари Харесай

Борисов обсъди коронакризата с италианския външен министър Луиджи Ди Майо

"Искам да ви поздравя за това по какъв начин се справихте с рецесията, следихме от самото начало – доста добре. В началото ние имахме тежки загуби, доста съществени последствия, само че в този момент обстановката е овладяна и също започваме да се оправяме. " Това съобщи министърът на външните работи и интернационалното съдействие на Италианската република Луиджи Ди Майо, който бе признат от премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет.

"Благодаря на вашите медици, които дружно с нашите работят и лекуват ковид с кръвна плазма и антитела. Заедно в този момент създаваме и тестваме лекарство, което във всички случаи оказва помощ и България има опция да го създава в големи количества ", обърна се министър председателят към италианският външен министър,

Борисов и Ди Майо бяха безапелационни, че рецесията, подбудена от COVID-19, не е завършила и във фокуса на европейския дневен ред в този момент е превъзмогването на обществените и стопански последствия от пандемията.

Българският министър-председател означи, че новият вирус е нанесъл тежки провали, само че българската текстилна промишленост е съумяла бързо да се реорганизира и да стартира да създава профилирано защитно облекло, маски, очила и шлемове.

По време на срещата бе очебийно, че извънредно уравновесен и добра основа за договарянията е препоръчаният от Европейската комисия План за възобновяване. Той включва два съставния елемент - Многогодишната финансова рамка (МФР) за интервала 2021-2027 и новият инструмент „ Следващо потомство Европейски Съюз “, основан от Европейска комисия за възобновяване след ковид.

"В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от основно значение за България, не престават да бъдат съответно адресирани в границите на новия бюджет на Европейски Съюз “, добави Борисов. Той посочи, че България мощно поддържа устрема към привършване на договарянията по МФР и пакета за възобновяване още през този месец. „ Това е от значително значение за незабавното осъществяване на набелязаните ограничения в отговор на рецесията с ковид и за навременния старт на новите стратегии през идващия финансов интервал “, сподели още министър председателят.

Италианският министър съобщи поддръжката на Италия за присъединението на България към Шенгенската зона за свободно придвижване.

Борисов и Луиджи Ди Майо разискаха двустранните връзки, които се развиват динамично и ползотворно. Ярък знак за това са директните задгранични вложения от Италия в България, които в края на 2019 година са позитивни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този индикатор страната се подрежда на четвърто място по задгранични вложения у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се регистрира също растеж на броя италианските жители, посетили България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР