Искам да се върна към действащото законодателство, конституция и правомощия.

...
Искам да се върна към действащото законодателство, конституция и правомощия.
Коментари Харесай

Дариткова посочи най-големия проблем за изборите

Искам да се върна към настоящото законодателство, конституция и пълномощия. Правомощията на президента се свеждат до това да дефинира дата за изборите с декрет.

Това съобщи в ефира на Нова тв от коридорите на Народното събрание депутатът и водач на Политическа партия ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Правомощията на политическите партии в Народното събрание са да разискват, внасят и трансформират законодателство ", съобщи депутатката.

"Ние обсъждахме изборния кодекс през октомври и тогава нямаше сходни оферти ", безапелационна беше тя.

"Не мога сама да взема решение да се промени изборния кодекс преди изборите. Това може да се реши от Народното събрание. Лоша процедура е обаче да се трансформират разпоредбите за изборите, директно преди тях, тъй като това дава подстрекателство, че вотът не е правилен, а манипулиран ", сподели тя.

"Това в допълнение би отказало българските жители да вземат участие в изборите. Важно е да обясняваме настоящото законодателство и да потвърдим на хората, че няма по какъв начин да се фалшифицира вотът ", безапелационна е Дариткова.

"Всички подозрения за честността на изборите могат да бъдат отнесени към органите на правосъдната власт, които след това ще преценяват дали е имало нарушавания ", счита гербаджийката.

"Проблемът на идните избори е, че те ще се проведат в изключителна епидемиологична конюнктура. Намерили сме решения на вероятните трудности, свързани с това. Ако партии желаят да вършат оферти за промени на Изборния кодекс единствено месец, преди изборите, да го създадат, ще го обсъдим, само че съгласно нас към този момент не е време за това ", сподели тя.

"Експерти ни споделиха, че не могат да подсигуряват, че при гласоподаване по пощата, ще се резервира тайната на вота ", безапелационна е Дариткова и съобщи, че имаме печални образци за това от развити демокрации.

"Не вършим безпринципни съглашателства. Ще забележим волята на българския гласоподавател и ще я приемем такава, каквато е ", сподели тя. По думите й ГЕРБ няма политически врагове, а съперници.

"На този стадий имаме решение да не се коалираме с Българска социалистическа партия ", призна тя и добави, че политически диалози сега партията води единствено със Съюз на демократичните сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР