„Искам да поздравя всички и да благодаря на всички хора,

...
„Искам да поздравя всички и да благодаря на всички хора,
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Всичките мерки са свързани със създаване на условия да не се разпространява вирусът

„ Искам да поздравя всички и да благодаря на всички хора, които работят в лечебните заведения, държавните институции, частни институции, неправителствени организации, жители, които в границите на своите пълномощия и благоприятни условия оказват помощ в битката с този тежък вирус”, сподели в изявление за предаването „ Тази неделя” по БТВ министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

В отговор на въпроса, какви спомагателни ограничения ще предприеме министерството, в името на по-голямата отбрана на лекарите, министър Ананиев отговори: „ Всичките ограничения са свързани със основаване на условия да не се популяризира вирусът в съответните лечебни заведения. Това са противоепидемични ограничения, свързани с профилактиката, хигиената, обезпечаването на несъмнено защитно облекло, отделянето на хора, за които подозрение, че са носители на ковид, обслужване на хората, които са инфектирани към този момент с ковид от избрани лица, с цел да не може да се популяризира инфекцията в другите отделения и клиники на съответните болници”.

Министър Ананиев акцентира, че проблем с маските, шлемовете, ръкавиците, защитните дрехи за медицинските лица е бил единствено при започване на месец март.

„ Слагам си ръката на сърцето и си признавам, че в самото начало не всички лечебни заведения и не целият личен състав беше обезпечен с нужните защитни ограничения. След този първичен стадий и вследствие на всички ограничения, които предприе държавното управление, сега нямаме недостиг, дори назад, имаме запаси, които могат да влязат в деяние незабавно, откакто бъдат изчерпани наличните”, акцентира той.

Министър Ананиев разяснява тематиката с бонусите за медиците, работещи на първа линия в битката с ковид.

В момента в Бургас и в Горна Оряховица зрее протест на медиците, които не са получили тези
бонуси и желаят оставката му.

„ Всеки може да желае оставката, несъмнено, на министъра. Искам да Ви кажа, че има един основополагащ принцип, въз основата на който се прави и разпределението на тези спомагателни
бонуси за работещите. Всеки медицински или немедицински служащ, който прави дейности по обслужването на хора, които са носители на ковид или има подозрение за такова носителство, което значи, че прави действия по наблюдаване, диагностика или лекуване на такива хора, има право да получи този спомагателен бонус. Това се удостоверява с нужната здравна документи и с графиците за дежурство. Никъде не е намаляван описът на хората, които са взели участие в тези действия.

Тези описи са дадени от съответните ръководители на лечебните заведения и ние не сме ги коригирали. Това важи също и за Горна Оряховица, и за Бургас”, сподели още Кирил Ананиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР