Искам да поздравя министъра на финансите Владислав Горанов и всички

Искам да поздравя министъра на финансите Владислав Горанов и всички ...

Захариева: Направихме едно от най-добрите председателства за последните години, а БСП няма какво да кажат.


Искам да поздравя министъра на финансите Владислав Горанов и всички екипи, които работиха толкова усърдно. Вчера получихме ясна пътна карта, в която се казва, че изпълняваме всички условия и критерии. До една година ще влезем едновременно в банковия съюз и ERM 2. До 2022 година трябва да сме готови за членство в еврозоната. Това е много важно за българската икономика.

Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Никога не сме твърдели, че с влизането в еврозоната проблемите ни ще се решат с магическа пръчка, но е сигурно, че това ще доведе до повече чуждестранни инвестиции и ръст на икономиката. Няма конкретно обяснение защо още не сме член на Шенген. Еманюел Макрон заяви в София, че шенгенското пространство трябва първо да се реформира и тогава да се приемат нови членове. Искам да обясня, че не може по време на европредседателството приоритет да е членството в Шенген. Това са процедури. Който твърди обратното, не разбира как функционират европейските институции. Не мога да се съглася с опозицията, че не сме поставили основните теми и въпроси. Те просто няма какво да кажат. Снощи се върнах от срещата на НАТО и всички там казаха, че това е едно от най-успешните председателства за последните години и го направиха напъслно искрено. От БСП говорят тези неща, защото наистина няма какаво друго да кажат", категорична беше тя.

"Доналд Тръмп никога не е казал, че ще изтегли САЩ от НАТО. Тръгнаха спекулации. Той говори за отделяне на 4% от БВП за отбрана, но ние му обяснихме, че това е невъзможно. 2% са напълно достатъчни. Не всичко е пари. Много по-важно е какво ще се правят и как ще се изразходват тези пари. Тук говорим за 2% от БВП за отбарана на държавата. Тези пари няма да отиват в НАТО. Това е много важно да се обясни и да се пдочертава. Всички отказахме тези 4%. В крайна сметка препотвърдихме решенията от 2014 година. Най-важната новина е, че Македония получи покана за членство в НАТО", разкри Захариева.

Източник: novini.bg