Искам да поясня, че Българският лекарски съюз не е част

...
Искам да поясня, че Българският лекарски съюз не е част
Коментари Харесай

Лекарският съюз иска алгоритъм за тестване на пациенти за Ковид-19

" Искам да поясня, че Българският лекарски съюз не е част от някакъв екип, който би определил логаритъм за тестването на пациентите с PCR проби. Такъв обаче би трябвало да бъде направен и внедрен в системата. Направихме допитване до НЗОК и се оказа, че те са заплатили 340 теста за близо месец ". Това съобщи в студиото на " Неделята на NOVA " заместник-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

По думите му пътят на пациента би трябвало да следва някакви правила, което ще облекчи работата на лекарите и ще усъвършенства практиките. Брънзалов приветства решението, че НЗОК може да отпуска по 2400 PCR теста на ден. " Не мога да схвана за какво доктор със подозрение, че пациент има COVID-19, не може да назначи тест и той да мине с направление. Това не ми е ясно ”, разяснява зам.-председателят на БЛС.

По-рано Нова ТВ напомни за случай на пациент със подозрения за коронавурис с тежка дихателна непълнота и пневмония, който постъпва в болничното заведение в Бургас. Мъжът от ромски генезис е неосигурен и отхвърля PCR тест, тъй като не може да си го заплати. Бяга от болничното заведение от прозореца. За страдание същата вечер умира, макар опитите на лекарите да го спасят.

" Направен е бърз имунологичен тест, който е негативен. Ако беше позитивен тогава, макар че не е обезпечен, той щеше да постъпи в болничното заведение. В това положение той не е за карантина, той е за интензивно лекуване. И тогава в случай че не РЗИ, болничното заведение щеше да заплати теста ”, споделя доктор Лъчезар Георгиев - зам.директор на УМБАЛ Бургас. По думите му тези PCR проби, с които РЗИ разполага, са доставени и закупени от Министерство на здравеопазването, надлежно със средства на министерството.

" Тези PCR проби, когато ни се обадят от здравните заведения, че имат подозрения и желаят да се изследва обещано лице, надлежно се дава тест с по този начин наречения ваучър и направление за проучване за PCR тест. За страдание доста постоянно се случва че здравнонеосигурените лица с този ваучър да няма по какъв начин да бъдат обслужени и се връщат при нас ”, споделя доктор Марияна Кофинова - гл.-секретар на РЗИ-Бургас.

" Безкомпромисното държание на сътрудниците от отделенията е очевидно. Няма благосклонност. Искат PCR и това е. И пациентите стоят у дома. Какво става, кой носи отговорност, никой не знае. Имах случай на обезпечени пациенти, които трябваше да постъпят в ТУБА с хронично заболяване и имаше условие за PCR, за който чакаха две седмици, с цел да получат пенсиите да си платят теста ”, споделя общопрактикуващ доктор Емил Николов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР