Искам да обясня защо се налагат новите промени. Законодателството от

...
Искам да обясня защо се налагат новите промени. Законодателството от
Коментари Харесай

Здравният министър с горещи новини за здравето на всеки българин

Искам да обясня за какво се постановат новите промени. Законодателството от 2009 година е направено с най-хубави усеща. За страдание през годините системата стартира да се пропуква. Нас най-вече ни интересува пациентът. В последните години нито пациентите са удовлетворени, нито лекарите са удовлетворени, нито министерството е предостатъчно. Това е задачата за преструктурирането на здравната система. Това разгласи в ефира на bTV министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който разкри детайлности за оферти през днешния ден нов здравен модел.
"Ние резервираме солидарния модел. Искаме обаче българските пациенти да могат сами да дефинират кой да ръководи техните здравноосигурителни вноски. Те изрично остават 8%. Искаме още българските жители да могат да взимат осведомени решения къде и кой да ги лекува. Ние предлагаме демонополизация на НЗОК.

Това значи, че касата ще се конкурира с частните здравни фондове. Пациентът ще може самичък да избира здравния фонд, в който да се обезпечава. НЗОК ще стане равнопоставен състезател на частния пазар. Хората ще могат непринудено да се обезпечават в НЗОК. Това до момента не беше допустимо. Всичко това ще докара до конкуренция и сред лечебните заведения. Искам да обясня, че избор ще имат безусловно всички жители - и тези, които ги обезпечава работодателят, и държавните служители, и пенсионерите ", разкри министър Ананиев.

"Основният пакет от медицински и дентални действия ще се утвърждава от министъра на опазването на здравето и съсловните организации. Този пакет ще е главен и ще важи за всички здравни фондове. Ще има базови цени, под които няма да може да се пада. Това ще важи за сключването на контракти сред фондовете и лечебните заведения. Така лекуването на българските жители ще бъде обезпечено и сполучливо. Фондовете няма да имат никакво право да сортират своите инвеститори и да ги селектират. Така ще се получи една осреднена здравна вноска. Ще има опция фондовете да оферират разнообразни оферти за в допълнение здравно обезпечаване, които не попадат в главния пакет. Това също ще докара до конкуренция сред здравните фондове. Например, някъде ви желаят кешово заплащане, а вашият фонд ще може да ви предложи да поеме тези кешови заплащания ", даде образец Кирил Ананиев.

"Говорил съм с доста сътрудници от целия свят. Няма съвършен модел, само че ние би трябвало да намерим най-хубавия за нашата реалност и просвета. Със сигурност с оферти модел се резервира солидарността. Социално значимите болести е съвсем несъмнено, че ще бъдат под номер едно и две в главния пакет. Говоря за онкоболните, редките заболявания и тн. Никой няма да остави тези хора без лекуване. За здравно неосигурените лице се планува държавен фонд, от който ще се заплащат осигуровките. Аз непрестанно диря диалози и консенсус с всички в здравната сфера ", безапелационен беше министърът на опазването на здравето.

"Има интерес към строителството на детска болница. Надявам се допустимо най-скоро тя да стане факт. Обявена е социална поръчка и там би трябвало да се съблюдават избрани периоди. Относно заплатите на медиците, увеличихме размера на над 100 клинични пътеки, без да усилваме размера, като това е една огромна опция за нарастване на заплатите ", приключи Кирил Ананиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР