Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да

...
Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ОП не участваха на срещата при президента за прозрачност на изборите

Искам да обсъдим всички тези проблеми, които основават предпоставки да се компрометира самия избирателен развой, съобщи президентът Румен Радев в увода си на полемиката "Избори - бистрота и доверие " в Президентството, съобщи Канал 3.

На срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, също специалисти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой. На полемиката не пристигнаха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти и Прокуратурата.

"Има такива предпоставки, по тази причина в обществото би трябвало да има спор, тъй като най-важното, съгласно мен, е да има бистрота -. където я няма, надлежно може да настъпят тези отрицателни процеси ", продължи президентът.

"Предстоят ни избори през 2019 година и то два, за това е доста значимо тези избори да бъдат транспарантни и почтени. Да има доверие в тях и необятно посланичество на българските жители. Това доверие е значимо за демократичното образуване и действие на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система “, уточни той.

"Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния развой, да ги идентифицираме, да предложим ограничения за тяхното ограничение ", разгласи президентът, съгласно който нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните изборни комисии.

"Проблемите се уголемяват сензитивно. Чувам изказвания, че в Европа няма машинно гласоподаване, видите ли Холандия се отхвърлиха от него. Това са въпреки всичко повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при изборна интензивност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4.

В България при изборна интензивност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 % ", съпостави президентът. Според него това е огромно отклоняване и деформиране на изборния развой, което води до замяна на съотношението на политическите сили в Народното събрание. „ Това значи цяла една партия-малък съдружен сътрудник, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент ", уточни президентът Радев.

По думите му аргументите за това изменение могат да бъдат ниска просветеност, слаба подготовка на изборната комисия, само че могат да бъдат и изцяло съзнателни и има сигнали по какъв начин се влияе от членове на секционно изборни комисии върху бюлетини.

"Има други сигнали и то съществени по какъв начин се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е неприемливо, само че това е реалност. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има съществени проблеми, които тук би трябвало да решим “, разяснява още Румен Радев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР