Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да

...
Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да
Коментари Харесай

Радев: Има предпоставки да се компрометира самия изборен процес

Искам да обсъдим всички тези проблеми, които основават предпоставки да се компрометира самия избирателен развой.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на проведената от него полемика "Избори - бистрота и доверие " в Президентството. На срещата бяха поканени представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, също по този начин специалисти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой. На полемиката не пристигнаха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и Прокуратурата.

"Има такива предпоставки, по тази причина в обществото би трябвало да има спор, тъй като най-важното, съгласно мен, е да има бистрота. Където я няма, надлежно може да настъпят тези отрицателни процеси ", продължи президентът.

"Предстоят ни избори през 2019 година и то два, за това е доста значимо тези избори да бъдат транспарантни и почтени. Да има доверие в тях и необятно посланичество на българските жители. Това доверие е значимо за демократичното образуване и действие на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система “, уточни той.

"Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния развой, да ги идентифицираме, да предложим ограничения за тяхното ограничение ", разгласи президентът, съгласно който нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните изборни комисии.

"Проблемите се уголемяват сензитивно. Чувам изказвания, че в Европа няма машинно гласоподаване, видите ли Холандия се отхвърлиха от него. Това са въпреки всичко повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при изборна интензивност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4.

"В България при изборна интензивност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 % ", съпостави президентът. Според него това е огромно отклоняване и деформиране на изборния развой, което води до замяна на съотношението на политическите сили в Народното събрание. „ Това значи цяла една партия-малък съдружен сътрудник, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент ", уточни президентът Радев.

По думите му аргументите за това изменение могат да бъдат ниска просветеност, слаба подготовка на изборната комисия, само че могат да бъдат и изцяло съзнателни и има сигнали по какъв начин се влияе от членове на секционно изборни комисии върху бюлетини.

"Има други сигнали и то съществени по какъв начин се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е неприемливо, само че това е реалност. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има съществени проблеми, които тук би трябвало да решим “, разяснява още Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР