Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне

...
Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне
Коментари Харесай

Десилава Атанасова: Очаквахме да ни поздравите; Румен Радев: Отговорността тегне върху вас

" Искам да припомня, че отговорността за ръководството на България тегне върху това държавно управление по силата на българската Конституция, до момента в който министър председателят и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на идващото държавно управление ", това съобщи президентът Румен Радев при започване на консултациите за образуване на държавно управление с ГЕРБ-СДС, в които не взе участие министър председателят Бойко Борисов, само че пристигна претендентът за неговия пост - Даниел Митов.

" Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и обществената рецесия, внасянето на ефикасен План за възобновяване и резистентност в период изискват ясна отговорност и оперативно ръководство. В същото време държавното управление е в оставка, министър председателят е в отпуск ", посочи президентът.

По думите му са нужни оперативни дейности за сформиране на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде осъществено бързо, отговорно, към ясни правила и да подсигурява устойчивостта на процесите.

" Искам да разсея някои спекулации, че аз бързам със длъжностен кабинет, в противен случай - аз акцентирам какви са провокациите пред страната допустимо най-бързо да имаме настоящо постоянно, отговорно държавно управление ", съобщи още Радев.

И акцентира: " Президент не е и не може да бъде проектант на бъдещо ръководство, не желая по никакъв метод да замесвам институцията в този развой, отговорността е в напълно в Народно събрание и парламентарните групи ".

Консултациите онлайн

От своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи:

" По силата на Конституцията ГЕРБ като първата политическа мощ се явяваме тук с ясната отговорност, че пред страната ни стоят редица провокации. Правилно отбелязахте, че пандемията още не е отминала, предстоят стопански и обществени провокации, и ние, осъзнавайки отговорността, която носим, директно след изборите уведомихме обществото, че сме подготвени да излъчим състав на Министерски съвет, който доста бързо да стартира ежедневната си активност със оправянето със здравната рецесия и всички останали провокации.

Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има освен проява на мощ, тъй като е явно, че ГЕРБ очевидно ще бъде в съпротива, макар че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласоподаване за ръководител на Народно събрание ясно сподели разпределението на силите, само че ние сме подготвени с оферти за състав на Министерски съвет и чакаме да връчите мандата точно на нас като победилата мощ, чакахме и най-малко да ни поздравите, господин президент ".

" Ние сме подготвени и за съпротива, и за ръководство, и за служебно държавно управление, били сме и преди в сходна обстановка, не ни е боязън, както чуваме, че някой се пробва да втълпи - нито от инспекции, нито от проверка, подготвени сме за предварителни избори. Трябва обаче всички парламентарно показани политически сили да намерим баланс в връзките ", добави Атанасова.

 Скрийншот: Facebook/Румен Радев



След това живото лъчение на началото на срещата във Facebook страницата на президента завърши. В момента тя се организира без наличието на медиите. Очаква се ГЕРБ да разясняват по-късно.

По-късно през днешния ден президентът ще се срещне поредно и с останалите политически сили.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР