Искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат

...
Искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат
Коментари Харесай

Кулеба: Ваше решение, но тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия

Искам да кажа на всички, които се двоумят да оказват помощ на Украйна: тези, които не ни оказват помощ през днешния ден, оказват помощ на Русия, поддържат съветската експанзия и убийствата на наши жители. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, незабавно след срещата си с депутатите от парламентарната външна комисия.

По думите му българското държавно управление и българският парламент знаят съвършено какви са настояванията на Украйна.

„ Уважаваме политическата обстановка в България и оставяме на Народното събрание и държавното управление да решат по какъв начин и по кое време ще оказват помощ на Украйна “, акцентира той.

„ Когато си във война, се нуждаеш от всичко - от патрони до изтребители. Дадохме лист с претенции си на страните, България също го има “, уточни Кулеба.

,,Удовлетворен съм от срещите си с българския външен министър, с премиера и с президента. България направи много във връзка с интеграцията на украинците, отнесохте се повече от добре с бежанците, което ние високо оценяваме “, сподели още той.

„ Що се отнася до военно-техническата помощ, аз ще се съобразя с вашата вътрешна политика и ще оставя крайното решение на българското държавно управление, само че желая още един път да подчертая – тези, които приказват срещу военната помощ за Украйна, на процедура поддържат съветската експанзия и избиването на украинския народ “, безапелационен бе първият посланик на Украйна.

На въпрос по кое време чака да получи отговор дали България ще подкрепи Украйна с военна помощ, Кулеба отговори, че това е въпрос на политически спор и за момента ще се борят с това, което имат.

„ Има две оферти, импортирани от Демократична България и ГЕРБ, те ще бъдат разисквани в комисия. Това не е обсъждано в Министерския съвет ", сподели външната ни министърка Теодора Генчовска за това по кое време ще се прегледа предлагането да се даде военна помощ на Украйна. Тя описа, че на съвещанието на външната ни комисия преди минути с Кулеба, двете партии са показали предложенията си и пред него. Това обаче не бе доказано от шефката на външната комисия Венцислава Любенова, която разгласи, че не е повдиган въпросът за изпращане на оръжия.

„ Срещата мина сполучливо. Миналата седмица предложенията бяха върнати за уточняване на законови и механически детайлности, през днешния ден, в случай че бъдат импортирани, ще бъдат прегледани “, сподели Любенова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР