Искам да кажа, че като животновъд съм потресена от това,

...
Искам да кажа, че като животновъд съм потресена от това,
Коментари Харесай

Животновъд: Какво прави силиконка от Бих Брадър на протеста?

Искам да кажа, че като животновъд съм потресена от това, което става и ме е позор, тъй като тези неща би трябвало да се вземат решение по законов метод. Само ден преди митинга пред Министерски съвет отпреди седмица имахме Национален съвещателен съвет, където би трябвало да се вземат решение такива въпроси и в случай че не се решат, се обръщаме към премиера, които неведнъж е помагал. Това сподели Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди (АББ).

Степанчева разгласи, че на извършения предишния вторник съвет ръководителят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев изискал оставки в Министерство на земеделието и храните и единствено той в действителност го желал. Става въпрос за четирите оставки след огромния митинг – на зам.-земеделския министър Цветан Димитров, директорa на дирекция " Животновъдство " Златка Възелова, директорa на Дирекция " Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти " Георги Праматаров, както и съветника на земеделския министър Бойко Синапов. Затова и Степанчева беше безапелационна, че в този момент се разрушава Министерство на земеделието и храните и като не си получат наесен дотациите, ще се желае оставка на цялото държавно управление. Какво вършат силиконката от " Биг Брадър " (бел. ред. - Миглена Дерменджиева, известна като Меги Дерм) , тя какво схваща от отглеждане на животни, какво прави там Корнелия Нинова , попита Степанчева.

Протестът беше отворен. Не сме съгласни с Консултативния съвет като конструкция, отвърна пред Нова телевизия Караколев, като разгласи, че в съвета имало асоциации, представляващи 4 души и такива, представляващи 2 хиляди души. Караколев призна, че в този момент не се занимава с животни – продал ги е преди 2 години, само че не видя какво общо има това, откакто е определен за ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и членовете ѝ са му делегирали права.

По въпроса с прословутата разпоредба 3 на Министерство на земеделието и храните и член 23, който касае и автохтонните породи, тъй като би трябвало да се потвърждава количество продукция и от тях. Степанчева и нейната организация са срещу това автохтонните породи да се приравняват на другите, до момента в който Караколев е безапелационен – отглеждат се при едни и същи условия, с едни и същи разноски, а размерът на помощта е друг. Автохтонните породи са локални, не могат да дадат толкоз продукция, че да се изхранва фермерът, е тезата на Степанчева.

Караколев обърна внимание и на проблемите в бранша – 800 000 животни са избити за последните 10-12 години, което потвърдило несъответстващата политика за отглеждането на животни. Степанчева пък отбрани разпоредба 3 и написаните в нея дотации, които другояче нямало да ги има.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР