Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната

...
Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната
Коментари Харесай

Учуден съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром", каза президентът на Полша

Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, най-вече западната му част, желае да бъде подвластен от Газпром ", съобщи през днешния ден във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода " Северен поток 2 ", съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му, представени от варшавския вестник " Газета виборча ", Полша има личен опит от такава взаимозависимост, а на нея е изложена и Украйна, по отношение на която доставките на съветски газ се употребяват като оръжие в хибридна война.

Според Дуда " затварянето на кранчето " за Украйна съставлява " образец, вцепеняващ кръвта, за това какво може да стане, в случай че имаш работа с де факто монополист, който също така е необмислен ". Полският президент обаче не изключи, че Полша ще купува природен газ от Газпром, само че в случай че има и други възможности за пазаруване на суровината, с цел да може да договаря за цената, заяви вестникът.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте сподели за " Северен поток 2 ", че е " геополитически план без икономическа аргументация, който ще направи Европа на 80 на 100 подвластна от доставките на газ от един източник ", съобщи ТАСС. Тя призна, че Вилнюс и Варшава не могат да блокират плана, само че прикани за смяна в директивата на Европейски Съюз за диверсификация на доставките.

По-рано през днешния ден канцлерът на Австрия съобщи, че Виена се отнася положително към осъществяването на плана за създаване на газопровода " Северан поток 2 ", само че се вслушва в мнението на своите сътрудници в Европейски Съюз по този въпрос. Въвеждането в употреба на тръбопровода е планувано за края на 2019 година. Той ще свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, като ще подминава Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР