"Искам да изкажа подкрепата на България по пътя към вашата

...
"Искам да изкажа подкрепата на България по пътя към вашата
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България подкрепя Албания в европейския й път

"Искам да изкажа поддръжката на България по пътя към вашата стратегическа цел - участието в Европейския съюз. Приветстваме напъните на Албания за промяна в правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност и съм уверена, че до края на годината ще покажете задоволителен прогрес, с цел да може до края на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да се вземе най-малко политическо решение за започване на договаряния. Това обаче зависи на първо място от вас самите. "

С тези думи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към министъра на външните работи на Албания Дитмир Бушати. Захариева е в Албания - втората страна от нейната балканска обиколка, оповестиха от дипломатическата ни централа.

"Мога да уверя албанските жители, че промените си костват напъните. В резултат на участието на България в Европейски Съюз постигнахме 4-кратно нарастване на приходите на хората. Брутният вътрешен артикул от 25 млрд лева стигна 92 млрд лева, да не приказвам за пътищата, пречиствателните станции, лечебните заведения, учебните заведения - сподели Захариева. - Когато имате потребност от съвет, постоянно сме отсреща. Нека да се свържем един с различен - едно е пазар от 7 млн души, друго - от 20 млн. Пожелавам ви триумф и се надявам в новото държавно управление да работим отново дружно. "

"Радваме се, че една страна - другар на Албания, ще ръководи Съвета на Европейски Съюз следващата година ", сподели Дитмир Бушати.

"Без работеща правосъдна система няма опция за стопански напредък. Инвеститорите се интересуват не толкоз от данъчната система, а дали има работеща самостоятелна и безпристрастна правосъдна система - сподели още Захариева. - Резултатите от изборите в Албания демонстрираха, че хората дават поддръжка за ускоряването на промените на премиера Еди Рама. Знам, че имате поддръжка от Европейската комисия, от Венецианската комисия, от държавното управление на Съединени американски щати, само че може да разчитате и на нас, тъй като сме минали по вашия път. "

Бушати благодари на Захариева за поддръжката и съобщи, че се надява през 2018 година да има още по-тясно съдействие по отношение на целите на българското председателство. Албанският първи посланик акцентира, че двете страни работят интензивно в битката против тероризма и насилствения екстремизъм. В рамките на визитата си министър Екатерина Захариева разиска и напредъка на Албания с министъра по европейската интеграция Клайда Джоша.

Захариева съобщи от името на премиера Бойко Борисов покана до албанския министър председател Еди Рама за посещаване в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР