"Искам да благодаря на всички кметове - чужди и наши,

...
"Искам да благодаря на всички кметове - чужди и наши,
Коментари Харесай

Борисов: Ако нямаше депо за отпадъци, 5 общини щяха да фалират


"Искам да благодаря на всички кметове - непознати и наши, че 5 общини по най-съвременен метод се сплотиха за построяването на съвременно хранилище. Заделихме средства както от Бюджета, по този начин и от Европейските стратегии, също и от ПУДООС. Направено е и продължава да се прави ", сподели министър председателят Борисов след разкриване на първия стадий от районното хранилище за боклуци край Благоевград.

Допълни, че в случай че депото не бе построено, петте общини са щели да банкрутират, поради високите санкции, които да се заплащат от личните доходи на общините. Борисов добави, че години наред е водил договаряния с кметовете и на петте общини, с цел да може през днешния ден депото да бъде реалност. "Днес, щом имаме този резултат, нещата са добре. Минах, с цел да видя и автомагистрала "Струма ". Строителните действия вървят с цялостна мощ. Има над 150 машини и към 200-300 служащи. Правим фабрики в Петрич, в този момент е ред и на Благоевград ", сподели министър председателят.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Благоевград Атанас Камбитов откриха новата районна система за ръководство на отпадъците за район Благоевград. Новото оборудване е в землището на с. Бучино и ще обслужва Благоевград и прилежащите общини Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

По плана са отпуснати над 17 млн. лева от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда (ПУДООС) и спомагателни средства от Министерство на финансите, акцентира министър Димов. Той благодари за положените старания по реализацията му. "Само преди няколко месеца планът изглеждаше пред неуспех. Но кметовете от общините, които ще се възползват от придобивката, поставиха извънредно доста старания и би трябвало да се регистрира тяхната еластичност и непримиримост, с цел да може депото да съществува. Трябва да отбележим и помощта на специалистите от ПУДООС. Това може би е доказателство, че когато администрациите решат, че работата би трябвало да бъде свършена, това се случва " уточни министър Димов. Той означи, че сложността на плана идва оттова, че паралелно с построяването на новата система се рекултивира и остарялото бунище и това е добър образец и за други кметове в бъдеще.

Нено Димов акцентира, че към този момент са построени всички 53 районни системи за ръководство на отпадъците в България, като единствено за Дупница планът е още в развой на реализация. "Това ни даде опция в края на 2018 година да отчетем затваряне на 113 остарели общински депа, за които България беше наказана от съда на Европейски Съюз и да не плащаме наказания. Така напъните имат освен явен стопански резултат, само че обезпечават и по-здравословна околна среда ", сподели още министър Димов.

"Днес може би е решен един от най-сериозните проблеми на Благоевград и на прилежащите общини. Ако не бяхме осъществили депото, общините ни щяха да банкрутират. Санкциите са 3-4 пъти повече от това, което плащахме досега на други депа ", означи кметът Атанас Камбитов.

Министър Димов и кметът Камбитов направиха и първата копка на построяването на спомагателна инфраструктура на депото - апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци и компостираща апаратура за разделно събрани биоразградими и/или зелени боклуци. Общият размер на инвестицията по плана е близо 12 млн. лева, от които финансирането по Оперативна стратегия "Околна среда " 2014-2020 година е близо 9 млн. лева Целта е понижаване на количеството депонирани битови боклуци посредством обезпечаване на спомагателен потенциал за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци. От сполучливото осъществяване на дейностите по плана ще се възползват 98 хиляди поданици.

"При потенциал от 177 хиляди тона на новата система за ръководство на отпадъците, в случай че 25 хиляди тона минават през сепариращата и компостиращата апаратура, животът на това хранилище ще се усили двойно и тройно, а отпадъците ще се трансформират в компост, в гориво, което може да се употребява още веднъж. Европейски Съюз и ние назоваваме това "кръгова стопанска система " - когато отпадъците носят изгода и добавена стойност, а не увреждане на околната среда ", сподели министърът. Той уточни, че европейската политика си слага за цел след 10-15 години не повече от 10% от отпадъците да се депонират. "Това е добра посока, а задачите – амбициозни ", разяснява министър Димов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР