Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските зърнопроизводители,

...
Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските зърнопроизводители,
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Който сее вятър, ще жъне бури

„ Искам да благодаря на премиера, че по този начин назовава българските зърнопроизводители, които от години изхранват българите. Само мога да му благодаря, че митингът ще бъде доста по-многоброен. „ Който сее вятър, ще жъне стихии ”. Това съобщи Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в предаването „ Офанзива ” по Нова нюз. 

Думите му са в отговор на изявлението по-рано през днешния ден на премиера Николай Денков, който сподели, че зърнопроизводителите се държат като терористи.

„ Преди 15 дни сме поискали среща с премиера, с финансовия и със земеделския министър – да обсъдим идните проблеми в сектора. Нямахме отговор, до момента в който не пуснахме уведомлението в Столична община за митинг. Наясно сме, че финансовият министър Асен Василев ръководи страната ”, съобщи зърнопроизводителят.

Той сподели, че днешното изявление на премиера Денков е затвърдило решението им за митинг.

„ Хората ще бъдат няколко пъти повече, в сравнение с бяха на последния митинг. Протестът не е единствено на зърнопроизводителите, той е на 24 неправителствени организации, от бранш „ Селско стопанство ”, сподели той.

Основното искане е да има избран пакет артикули, които да е неразрешено да се внасят от Украйна. Това са артикули, които се създават в България – общоприетоо, които мъчно се осъществят при импорт на доста по-евтините украински артикули, изясни тракийският зърнопроизводител.

Той описа, че при досегашните им митинги постоянно са викали отговорника на митинга да подпише, че ще се съблюдават разпоредбите на реда по време на митинга.

„ Днес от 7 часа сутринта органи на Министерство на вътрешните работи звънят на наши членове да им връчват протоколи и да ги предупредят освен да съблюдават Закона за придвижване по пътищата, Закона за митингите, да не излизаме на пътя за реклама. Това звънене цели заплашване. На последно място бях предизвестен да имаме триъгълник, аптечка и пожарогасител, което си имаме по принцип ”, изясни Христов.

Запитан не е ли конкуренцията пазарната мярка, която да контролира цените, Радослав Христов отговори с въпрос към финансовия министър Василев: „ Пазарна мярка ли беше, когато предходната година забранихте износа на зърно и какви са пропуснатите изгоди за земеделците и за страната на тази джука Ваша заповед. Финансовият министър още веднъж излъга – при импорт на дадена стока, тя се преработва и се начислява Данък добавена стойност. Няма вреди за бюджета от възбраната на украинския импорт на зърно ”, изясни Христов думите на министър Василев, че имало вреда в бюджета от възбраната на украински импорт.

В коментар на облагите на бранша, Христов запита дали е неприятно, че секторът има облага. „ Не мога да схвана това изявление на Корнелия Нинова ли е или на дясно изравен политик ”, сподели Христов.

За цените на хляба в страната, които не бяха понижени при намалената Данък добавена стойност ставка, той даде образец, че изкупната цена на млякото е паднала на 60 стотинки, само че сиренето в магазина не е по-евтино.

„ Украйна сега се намира във война, те се стремят да продават на каквато и да е цена, единствено и единствено да продадат, продават под каквато и да е цена. Нашите политици няма ли да вземат образец от президента Володимир Зеленски, който се грижи за своите производители ”, запита Христов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР