Искам да благодаря на организаторите на това събитие- за неговата

...
Искам да благодаря на организаторите на това събитие- за неговата
Коментари Харесай

Румен Радев с ключово изказване за военната мощ на Европа и ролята на България в общата отбрана

" Искам да благодаря на уредниците на това събитие- за неговата значителност. Както беше очебийно от господин Паси концепцията за обща европейска самозащита надалеч не е нова. В контракта на Европейски Съюз е ясно дефинирана общата политика за това. В Лисабонския контракт към този момент регламентира непрекъснато съдействие. Когато страни с по-големи упоритости и благоприятни условия могат да се съюзяват настрана по дадени задачи и посоки ". Това сподели президентът Румен Радев по време на полемика на тематика: „ Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита “, където присъединяване ще вземат и Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Сергей Станишев и Красимир Каракачанов. " Искам да кажа нещо значимо. Въпреки всички тези регламентиращи документи, концепцията за обща европейска самозащита не откри развиване в жива на европейския съюз. Този спор се разигра още веднъж след рецесията в Украйна, Брекзит и рестриктивните мерки на Тръмп. Европа погледна на проблемите от различен ъгъл. След срещата на Г-7 това лято европейските водачи заговориха намерено, че сигурността на Европа не може да се оставя в непознати ръце и би трябвало сами да поемем отговорност за сигурността си. Макрон заприказва за военната мощност като средство за самостоятелен потенциал, обща европейска академия, шерване на бюджети и общото им ръководство. Европейски Съюз през последните години изживява една дълбока промяна в схващанията си за военната мощност ", продължи той.

" Насилственото сливане на компании и страни опонира на правилата на свободния пазар и конкурентността. Виждаме доста умен метод на Юнкер, който остави настрани дебата за военното строителство и сподели по този начин: " Нека се фокусираме върху постоянството и да генерираме триумфи в съдействието. Нека изоставим дебата за консолидираното на отбранителната промишленост ". Юни месец бе признат европейския фонд за защита. Тук точно е огромният късмет на България - да бъде дейна страна и да покаже водачество и зрялост. Първо, би трябвало да покажем, че можем да генерираме качества и да дадем принос в европейската защита. Второ, да бъдем водач и да сложим проблемите на дневен ред ", добави президентът.

" Тук бих разкрил няколко наши казуса - нашето лично отношение към проблемите за сигурността, дали ще влагаме в нашата сигурност, с цел да подсигуряваме личния си суверенитет, дали ще влагаме, тъй като по този начин желаят и ни постановат съдружниците и сътрудниците ни или ще го създадем, с цел да задоволим настояванията на шепа военни за сметка на българското общество, което ще бъде ощетено. Трябва да преодолеем безапелационното закъснение в процесите за организация на военните сили. Мога да установявам, че все още ние не можем значително да допринесем към европейската защита, тъй като не можем да споделяме с останалите и даже модерните ни вертолети не могат да вземат участие в задачи, тъй като не поддържаме модерните системи. Ние не можем да участваме в единното осведомително пространство, което може да ни го даде единствено една нова техника. Трябва да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви запаси можем да си позволим и едвам тогава да решим казуса със старите ", изяснява Радев.

" Вече приказваме за европейски танкове и кораби. Ние къде ще бъдем? Ако ние не сме дейни, то няма по какъв начин да се получи. Наближавайки председателството, аз съм уверен, че имаме капацитета. България има неповторимия късмет да стане тласък за една по-задълбочена европейска интеграция. Сигурен съм, че значимите въпроси ще бъдат сложени - критериите и механизмите за непрекъснато съдействие и за присъединяване в общия европейски декор за защита, равнището на упоритост на общата европейска защита и нейната бъдеща промяна. Важно е по какъв начин ще вървим към тези неща ", заключи той.

По думите му военна мощност към този момент би трябвало да се трансформира във фактор на европейската външна политика. „ В свят, в който другите световни играчи на международната сцена развиват мощно своята военна мощност, ти няма по какъв начин да останеш с инструмента на меката мощ “, уточни Радев. „ Въпреки взаимната декларация сред Европейски Съюз и НАТО ясно се споделя от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат единствено да го добавят. Това слага тук огромния спор за тяхната конструкция, за генерирането на силите “, разясни Радев. По думите му различен проблем е мощната фрагментация на отбранителната промишленост на Европейски Съюз. „ Без лична отбранителна промишленост няма по какъв начин да бъдеш фактор “, съобщи президентът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР