Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да

...
Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да
Коментари Харесай

Натискът на границата ни нарасна, мигрантите станаха по-агресивни

Искам да благодаря на канцлера Нихамер за признатата покана да пристигна в България и да се запознае на място с защитата на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация през днешния ден имаше опция да се запознае с действителната обстановка на границата и с метода, по който ние я охраняваме. Това съобщи президентът Румен Радев, откакто инспектира границата дружно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който дойде на работно посещаване у нас.

„ Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в отбрана на своята национална сигурност и като виновен член на Европейски Съюз, поставя големи старания за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили напълно с наш народен бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са ситуирани разнообразни стационарни и мобилни системи за наблюдаване и цялата информация се обобщава в районния център в Безмер ”, уточни Радев, представен от Нова.

По думите на президента през миналата година натискът към границата ни е повишен внезапно и дейностите на мигрантите стават все по-агресивни.

„ В рамките на единствено 4 месеца загубихме четирима служители на реда, а десетки други са ранени. За справяне с тази сложна обстановка България предприе бързи и решителни ограничения. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо равнище с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна ". 

Радев акцентира, че България е засилила освен защитата на границата, само че и инспекциите вътре  в страната, за битка с незаконната имиграция.

„ Искам ясно да съобщи, че ние сме изправени пред мощна и добре проведена мрежа за трафик на имигранти. Тя има центрове и клонове в разнообразни страни на Европейски Съюз. И значително от хванатите на наша територия трафиканти са жители на страни членки на Европейски Съюз ”.

„ Защитата на българо-турската граница действително е и отбрана на границата на Австрия. по тази причина сме извънредно признателни на напъните, които българската страна поставя, с цел да пази тази граница. Но благодарността единствено не е задоволителна. Трябва да има дейни дейности по реализирането на това партньорство ”, акцентира от своя страна австрийският канцлер.

По думите му Австрия поддържа напъните на България и желанието на София да укрепи границата.

„ Ще се погрижим нужните за укрепване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени през Европейска комисия. Ще подкрепим настояването на България тези средства да бъдат предоставени. Тези средства ще бъдат употребявани за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдаване на границата ”.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР