Иска ми се веднага да стана французойка във всичко -

...
Иска ми се веднага да стана французойка във всичко -
Коментари Харесай

Майка й била любовница на Хитлер, а тя самата на Ален Делон

" Иска ми се незабавно да стана французойка във всичко - в метода, по който пребивавам, по който върша обич, дремя и се обличам. “ Това възкликва в младостта на своите 20 години родената във Виена Роми Шнайдер.

Светът споделя, че тя е най-хубавото нещо, което е дала Австрия след валса. А в Германия я съпоставят с киноидолите Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Ако през днешния ден беше жива, на 23 септември Розмари Магдалена Албах-Рети, както е рожденото й име, щеше да стане на 85.

Когато Роми се ражда през 1938 година, Австрия към този момент е част от нацисткия райх след аншлуса и семейството й стават немски жители. Но майка й Магда Шнайдер си е германка от Бавария. Роми е потомствена актриса - и татко й, и майка й са артисти, а също и баба й, чието име носи. Така от дребна тя знае, че ориста й е да стане актриса. Но тя обича фолклора, интересува се от история и рисува доста добре. Родителите й обаче са непрекъснато на снимачната площадка и скоро фамилията се развежда. Тя е единствено на 4 години и дружно с брат й Волф порастват при баба си в баварско село. Светът изживява Втората международна война, а майка й мощно симпатизира на нацистите и фюрера. Години по-късно, през 1976 година, в изявление, оповестено обаче след гибелта й, пред издателя на списание " Ема “ Алис Шварцер Роми споделя, че Магда Шнайдер е била държанка на Хитлер и по какъв начин тя е страдала сред нея и диктатора: " Майка ми е спала с Хитлер, в никакъв случай няма да й простя “.

След войната майка й се дами за ресторантьора от Кьолн Ханс Херберт и Роми е дадена в католически пансион в замъка Голденщайн, покрай Залцбург, и оставена за образование на монахините.

На 14 години тя мечтае да учи в рисувателното учебно заведение в Кьолн, само че попада в тежката атмосфера на втория си татко и властната си майка. Магда желае да командва живота на щерка си, има упоритост тя да стане актриса като нея и я подлага на непоколебим режим - хранителен и уморителен физически. 16-годишната Роми тежи едвам 43 кг. Тя постоянно е чувствала неналичието на бащината протекция през диктаторския темперамент на майката. Нежна и сензитивна, мечтае и се стреми към топлота и обич.

Първите функции във филми като " Когато белите люляци цъфтят “ тя играе дружно с майка си, като даже приема артистично семейството й Шнайдер. Северната арийска хубост на Роми към този момент е впечатлила режисьора Маришка и той я прави известна с високобюджетната трилогия за императрица Сиси, където й поверява основната роля.

Киноманите са възхитени и покорени от ролята, която ще бележи професионалния й път. Но Роми мечтае за независимост, за персонална изява отвън славата на родителите си. И когато й оферират фотоси в Париж на кино лентата " Кристин “, тя незабавно потегля. Бяга надалеч от фамилния диктат и настойчивост и от втория татко, който се пробва да я изнасили. " Много обичах майка си и нейните препоръки ми бяха скъпи, само че след това дълго ме преследваха кошмари, в които тя стоеше зад тила ми “.

На летище " Орли “ я посреща нейният предстоящ кино сътрудник - млад мъж с искрящо сини очи, който нескопосано й подава букет с червени рози. Това е Ален Делон. Пред към този момент известната Роми той, новак артист, до неотдавна единствено статист, пристъпва и не знае какво да каже - тя не приказва френски, а той - немски. И двамата не са впечатлени. " Всичко ми изглеждаше безвкусно, а самото момче - безинтересно “. Тя е на 20, към този момент звезда. Хонорарът й е 75 млн. франка (стари), а на Ален едвам 300 хиляди

Той вижда " някакво надуто, сладникаво-глупаво момиче от Виена - цялостна досада “. Започват разногласия, ядосано сърдене на снимачната площадка. Обаче пръв Жан-Клод Бриали отбелязва, че те явно се допълват и са един за различен. И след края на фотосите Роми къса веригите, които я свързват с дома, и остава в Париж. Започват дивите дни с Ален - препускане из Франция с отворения кабриолет на Делон, нощите в парижките локали, запознаване със международната бохема и сантименталните вечери в хотелската й стая. Там ги сварва и майка й Магда. Тя е гневна, не приема съществено Ален, който води щерка й към неуспех. И упорства съвсем принудително публично да се сгодят.

Следват 6 години годеници, през които тя понася сложния темперамент на Ален Делон - подготвена е да търпи всичко - грубости, изневери, даже физическо принуждение. Но тя безумно го обича, той е нейният свят. Интимният и светският живот на двойката Роми - Делон цялостни жълтата и международната преса. Провъзгласени са за най-известните влюбени. И това е правилно за Роми, само че не и за набиращия популярност Делон. През 1963 година красивата приказка свършва. Роми е в Холивуд за кино лентата " Процесът “, с Ален приказват с часове по телефона. Но когато се връща, заварва общия им апартамент празен. И единствено записка: " Връщам ти свободата и резервирам сърцето ти за себе си “. Той е женен за друга – Натали, и чака дете.

Роми е убита, унижена, потресена. На 25 е, а желае да почине. " Няма нищо по-студено от мъртва обич “, написа тя и прави опит за самоубийство. Свършва същинската обич. В идващите години следва връзка с немския драматург Хари Майен, с други, и бракът й с Майен, от който се ражда синът й Давид, който я връща към живота.

А също и присъединяване й в редица известни филми - над 50 - " Кардиналът “, " Какво ново “, " Нещата от живота “, " Убийството на Троцки “, " Старата пушка “... Тя е муза на режисьори като Карло Понти, Орсън Уелс, Лукино Висконти... Приятелка е с великата Коко Шанел, с великата княгиня Мария Павловна... Получава премия " Сезар “ през 1976 за най-хубава актриса за " Важно е да обичаш “ и през 1979 за " Една елементарна история “. Но през 1969 в живота й още веднъж се появява Делон, когато двамата си партнират в " Басейнът “.

Журналисти и папараци са в очакване, наблюдават ги, надяват се след буйните подиуми да се възвърнат старите любовни трепети. Очевидно Роми още има мощни усеща, само че Делон твърди, че подобен е сюжетът. Нищо не последва с изключение на настояването за бракоразвод от оскърбения брачен партньор. Роми отново е губещата.

Две години по-късно Майен е открит обесен, а Роми се упреква до края на дните си. Въпреки всичко Шнайдер остава доста продуктивна, даже снима по няколко кино лентата по едно и също време. Сякаш се надпреварва с времето.

През 1975 се омъжва повторно за много по-младия си, само че влюбен в нея секретар Даниел Биадзини и през 1977 се ражда щерка им Сара. Ореолът на Роми на международна звезда обаче не я прави щастлива. Тя като че ли е орисана да има върхове и падения. Нещастията я настигат едно след друго. Откриват й израстък в бъбрека, развежда се и с втория си брачен партньор. Но смъртният удар я застига през 1981, когато при акцидент умира единственият й обичан наследник Дейвид. Тя е обезверена и срината. Депресията я убива постепенно, тя се пробва да я тушира с антидепресанти и алкохол. На 43 е, а е изцяло душевно деградирала. До оня 29 май 1982, когато сърцето й се пръсва - дали от комбинацията медикаменти + алкохол, или от тъга...

Роми е заровена в Боаси -сан-Авоар, на 50 км от Париж. За нея посмъртно Педро Алмодовар прави кино лентата " Всичко за майка ми “. През 2020 година незнайни оскверниха гроба на актрисата. Те преместили надгробния камък и отворили гробницата, евентуално за обир, мислейки, че там има нещо скъпо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР