Иска ми се да имах повече търпение“. Колко пъти сте чували

...
Иска ми се да имах повече търпение“.
Колко пъти сте чували
Коментари Харесай

10 непреходни истини за търпението

„ Иска ми се да имах повече самообладание “.

Колко пъти сте чували това от някого или пък сте го казвали на себе си?

Търпението е една от тези черти, на които се възхищаваме и които от време на време ни убягват в най-неподходящия миг.

Имаме две положителни вести. Едната е, че нетърпеливостта не е до живот, а резултат от добити привички. Втората добра вест е, че тези привички са преодолими. Ето и 10 непреходни истини за търпението.

 10 непреходни истини за търпението

1. Търпението се научава

Това дали сме търпеливи или не, както доста от човешките поведенчески реакции, е закодирано в мозъка в резултат на повтарящи се отговори на идентични обстановки. 

С други думи, когато задоволително пъти умишлено отговорим по припрян метод в дадена обстановка, нашата реакция се кодира като “шаблон ” в мозъка. И противоположното, в случай че поставим съзнателни старания да сме търпеливи, то това ни държание ще се трансформира в нашия образец.

2. Ключът е в нашия отговор към нетърпеливостта

В всекидневието си разчитаме на несъзнателни реакции, които са под наш надзор. Те се разграничават от вродените инстинкти.

Мозъкът ни е записал честата демонстрация на тези реакции и ги е запаметил за да можем елементарно да отговорим на познати или повтарящи се обстановки. На този принцип работи и така наречен “мускулна памет ”, при която правим физическо деяние, без умишлено да мислим за метода, по който го правим.

Ключът към това да се научим да бъдем по-търпеливи се крие точно в смяната на тези запаметени и неумишлено задействани модели на държание.

3. „ Колкото повече, толкоз повече “

За да променим шаблона в мозъка ни, който ни кара да бъдем нетърпеливи, би трябвало да поставяме продължителни старания да възпрем реакцията в нейния ход и да я сменяем с позитивна такава.

По този метод новият ни отговор към обстановките, които ни вършат нетърпеливи ще бъде закодиран на мястото на този, който желаеме да премахнем.

Важното е да подходим с схващане към себе си и към концепцията, че смяната е развой, а не събитие. Така ще избегнем порочния кръг, в който се упрекваме, че не сме задоволително търпеливи, с цел да се научим на самообладание.

4.   Не е нужно да участвате във всяко разпределяне

Този житейски урок е поместен в публикация на англоезичния блог на PokerStars. Статията събира 10 съвета на именития покер състезател Дойл Брънсън към тези, които желаят да бъдат сполучливи в игра, в която търпението може обилно да се отплати.

Осемдесет и седемгодишният Брънсън е една от най-популярните фигури в американския покер и житейският му опит, дружно с дългогодишната му и извънредно сполучлива кариера в играта на карти, го е научила на не едно или две неща за живота. Затова и Дойл обръща внимание на търпението, за което споделя, че е “ освен добродетел, само че и потребност в покера ”.

Пренесено като житейски урок, това значи, че от време на време е по-разумно да запазите силите си за по-добри “карти ”.

5. Търпението не е безпределно море

От всичките тези житейски уроци за търпението и неговата стойност като добродетел може да останете с усещането, че то е безпределно море. Това напълно не е по този начин. 

Всъщност едно от уменията, които щастливите хора развиват е да постановат граници на своето самообладание. 

Разбира се, когато има обстановки, които въздействат отрицателно на нашия живот, изключително такива, които го заплашват, тогава не можем да бъдем безпределно търпеливи и безмълвно да понасяме несправедливости. Въпросът е, когато търпението ни се изчерпи, да не се отдадем на другата прекаленост и да избухнем в крайни страсти.

6. Търпението и непукизмът са две разнообразни неща

Хората, които свързваме с самообладание, може от време на време да ни наподобяват незаинтересовани или като че ли са въоръжени с толкоз самообладание, че разрешават на близките да ги разиграват. 

Това, което целим с построяването на самообладание, не е да се пуснем по течението, без да държим живота си в ръце. Целта е да придобием привички, които ни разрешават да отговаряме по-балансирано, рационално и ловко на обстановките, изискващи инстинктивна реакция. Също по този начин да се научим да ги разграничаваме от тези, при които сходна реакция е обоснована.

7. Търпението е цялост от добродетели

Търпението е цялост от добродетели, които също могат да бъдат научени. Само тъй като човек е припрян или не е развил задоволително някои от съставените елементи нужни за създаване на самообладание, не значи, че този човек е предопределен да бъде цялостен живот подобен. 

Психиатърът Нийл Бъртън споделя, че търпението може да бъде прегледано като “съвкупност от добродетели, които включват самоконтрол, примирение, приемливост, благотворителност и благосклонност и че самото то е значима част от други добродетели като вярата, вярата и любовта ”.

8. „ Хубавите неща желаят самообладание “… от време на време

Разбира се, нещата не са черно-бели и се случва хубавото да пристигна на момента. Факт е обаче, че доста хора губят търпението си тъкмо преди да са постигнали това, което са чакали толкоз доста.

Няма по какъв начин да не споменем и откъс от един от най-великите мозъци за всички времена – Алберт Айнщайн. Той споделя: “ Имам малко самообладание за учени, които взимат дъска, търсят най-тънката ѝ част и вършат доста дупки там, където пробиването е елементарно ”. Ето че и за Айнщайн търпението не е безгранично.

Но в този откъс концепцията е друга. Великият академик има поради, че не се възхищава изключително на свои сътрудници, които избират лесния път, водещ до посредствени резултати. С това си изявление Айнщайн свързва огромните достижения с усилената работа, която върви ръка за ръка с търпението.

9. Предизвикателствата на търпението ни са на всички места

 10 непреходни истини за търпението

Удобствата на модерния свят идват с цена. Една от тях е, че от ден на ден привикваме с концепцията за моменталното удовлетворение (instant gratification). Тя се подхранва от всекидневните улеснения, с които разполагаме. От опцията да се свържем с някого на момента по телефона или посредством обществените мрежи, през денонощния достъп до мултимедийно забавление, та даже и до кафемашината. 

Всичките тези улеснения основават у нас очакване, че всяко нещо в живота ни ще се случи толкоз елементарно и бързо, едвам си създадем чаша кафе. Е, не всичко се получава по този метод и поради това е рационално постоянно да си подсещаме, че за някои неща би трябвало повече самообладание от това, на което сме привикнали.

10. „ Търпението е горчиво, само че плодовете му са сладки “

Завършваме с тази мисъл от Аристотел, която ни припомня за какво въобще си заслужава да водим неравната борба с търпението. Усилията ни имат смисъл, тъй като търпението може напълно да промени мирогледа ни. Не единствено връзките ни с близките, само че и метода, по който живеем. 

Когато сме търпеливи, получаваме опцията да забележим неща, които не бихме видели, в случай че препускаме в галоп. Ако би трябвало да използваме прилика, спомнете си какъв брой по-ясно виждате хубостите на природата, когато пътувате по стеснен планински път спрямо размитите пейзажи по високоскоростните пътища.

И въпреки всичко, едно увещание – търпението не значи пасивно да чакаме нещо да се случи, а да си оставим време за целенасочени и съзнателни решения.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР