Иск в размер 40 млн. лв. загубиха на първа инстанция

...
Иск в размер 40 млн. лв. загубиха на първа инстанция
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ изгубиха дело за 40 млн. лева

Иск в размер 40 млн. лева изгубиха на първа инстанция в Софийския градски съд синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Ангел Донов и Кристи Мартинова. Ответник по делото е оповестеното по тяхно искане в произвеждане по неплатежоспособност "Корабостроителница Русе " АД. Претенцията на синдиците е сдружението да възвърне в масата на несъстоятелността парите, получени от КТБ като парична вноска в капитала му. За да отхвърли желае, съдът се базира на Договора за действието на Европейски Съюз и Европейската спогодба за правата на индивида.

На процедура решението е удар против поправките "Пеевски - Цонев - Хамид " в Закона за банковата неплатежоспособност, които са предмет и на дело в Конституционния съд. Русенската корабостроителница дължи на КТБ общо над 60 млн. лева, а сумата по желае е предоставена като заем на друго сдружение. То ги разпределя на собствен ред по сметките на други три, които записват нови акции за увеличение на капитала. Съдът приема, че с пазаруването на акции е осъществена възмездна договорка и е необяснимо за какво законодателят позволява сдружението да върне получената вноска, и то на трето лице - КТБ.

Това е окачествено като фрапантно нарушение на Европейската спогодба за правата на индивида, която постановява, че никой не може да бъде лишен от своята благосъстоятелност с изключение на в полза на обществото и според изискванията, планувани в закона и в общите правила на интернационалното право. Същевременно ползата на тези, които имат да получават пари от банката, не е приет за публичен интерес. Прието е, че връщането на миналите в трети лица средства би възпряло всеки рационален вложител да придобива акции и дялове от български търговски сдружения.

Корабостроителницата в Русе е в нова търгова процедура, откакто първият опит за продажбата й беше спрян по искане на синдиците на КТБ. Това стана преди приключване на крайния период за подаване на оферти за покупка, който беше 5 октомври. В случая синдиците се възползваха от правото си да спрат процедурата, без да се обосновават. Обикновено това става при подозрения за договаряне на цената сред претендентите. Началната цена при първия търг за активите на русенската корабостроителница беше 32.3 млн. лв.. Оценката е за имот с повърхност към 300 дка и голям брой здания, предлагани единствено в пакет, защото са част от повсеместен комплекс за строителство и ремонт на кораби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР