Ищците по нашумело дело за пренасочване призовават съдиите да изхвърлят противоречивата карта на Конгреса на Алабама

...
Групи за граждански права, представляващи ищци в нашумяло дело за
Коментари Харесай

Групи за граждански права, представляващи ищци в нашумяло дело за пренасочване на Конгреса, настояват федералният съд в Алабама да отхвърли противоречива нова карта, изготвена от доминирания от републиканците законодателен орган, заявявайки, че тя увековечава нарушение на знаковия закон за избирателните права на нацията.

В съдебно подаване късно вечерта в петък Фондът за правна защита и образование на NAACP и множество адвокати поискаха от трима съдии да насочат длъжностно лице да изработи нова карта, която да отговаря на Закона за правата на глас от 1965 г.

Ищците по делото казаха, че законодателите, които са изготвили и одобрили картите, не са изпълнили мандата на съда за създаване на втори конгресен окръг, където чернокожите гласоподаватели имат възможност да избират предпочитаните от тях кандидати.

Вместо това, твърдят те, законодателите са „фокусирани върху това да угодят на националните лидери, чиято цел е да запазят слабото мнозинство на Републиканската партия в Камарата на представителите на САЩ“.

Държавните служители, които защитиха картата като справедлива, имат срок до 4 август да отговорят на новите документи.

Спорът привлече национално внимание, след като критици обвиниха законодателите от Алабама, че открито се противопоставят на Върховния съд на САЩ и неговата директива да даде на чернокожите избиратели повече политическа власт в щата.

А изходът от съдебната битка в Алабама – заедно със съдебните престрелки в няколко други щата относно преразпределението на Конгреса – може да помогне да се определи дали републиканците ще запазят слабото си мнозинство в Камарата след изборите догодина.

В този случай републиканското свръхмнозинство в законодателния орган на Алабама одобри нова карта на 21 юли, седмици след като Върховният съд на САЩ каза, че съществуваща карта – само с един конгресен район с мнозинство на чернокожите от седем в щат, където жителите на чернокожите съставляват 27% от населението – вероятно е нарушил десетилетния федерален закон за гласуване, като е намалил избирателната сила на чернокожите жители. Върховният съд, с мнозинство 5-4, потвърди решение на по-ниска инстанция, което нареди на щата да преначертае картите на Конгреса, за да включи второ мнозинство - чернокож район или „нещо доста близко до него“.

Но картата, одобрена този месец и подписана като закон от губернатора на Републиканската партия на Алабама Кей Айви, вместо това увеличи дела на чернокожите гласоподаватели в мнозинството от белите 2-ри конгресен окръг от приблизително 30% на почти 40%. Той също така намали чернокожото население на възраст за гласуване в единствения мнозинствен чернокож район в щата до около 50% от около 55%.

Експерти по избирателни права казват, че щатът има история на расово поляризирано гласуване, което прави по-трудно кандидатите, предпочитани от чернокожите гласоподаватели, да спечелят в район, където чернокожите жители представляват по-малко от 50% от населението на възраст за гласуване.

„Новият CD2 … не предоставя на чернокожите гласоподаватели реалистична възможност да изберат предпочитания от тях кандидат във всякакви ситуации, освен в най-екстремните ситуации“, твърдят ищците в новите документи.

В Алабама повечето чернокожи избиратели са подкрепили демократите. Ако федералните съдии одобрят карта с второ мнозинство-черен район, това може да доведе до двама демократи, представляващи щата в Камарата.

Републиканците в Камарата на представителите имат съвсем малка преднина пред демократите и решението на Върховния съд по делото в Алабама даде нов оптимизъм на демократите, че тяхната страна ще надделее в съдебни битки, насочени към увеличаване на дела на чернокожите избиратели в конгресните райони в Луизиана, Джорджия и няколко други държави.

В знак на високите политически залози, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти се включи в дебата и каза на репортери, че е говорил с депутати от Алабама, докато са се срещали за специалната сесия, за да преначертаят картата, за да изпълнят съдебното разпореждане.

Министерството на правосъдието подаде така наречената „декларация за интерес“ в петък, но не застана на страната на никоя страна в спора. Агенцията очерта факторите, които съдиите трябва да вземат предвид в своя анализ, и призова съда да наложи своя собствена карта, ако прецени, че начертаната от законодателите нарушава Закона за правата на гласуване.

Съдебно заседание по възражения срещу картата на законодателната власт е насрочено за 14 август.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР